Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bláznivé počasie. Po snehu prichádzajú povodne...
Zdielať na

Bláznivé počasie. Po snehu prichádzajú povodne...

Krajiny strednej a východnej Európy, ktoré boli v uplynulých týždňoch obdarované poriadnou nádielkou snehu, čaká druhá vlna problémov. Náhly odmäk totiž môže vyvolať ničivé povodne. Čo však čaká nás, Slovákov? O tom sme sa rozprávali s meteorológom Petrom Jurčovičom.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Povodne veľmi dober poznáme aj my, Slováci. Až priveľmi. Pri pomyslení na to, že by sa mohla situácia z minulého roka opakovať, sa nám zrejme robia žalúdočné vredy.

Vyššie teploty, ktoré meteorológovia predpovedajú na nasledujúce dni, môžu spôsobiť topenie tej poriadnej nádielky snehu, akou nás zima obdarovala. Ktorých končín Slovenska sa to týka, nám povedal meteorológ Peter Jurčovič.

Západ čaká extrém - teplo

"Po takýchto troch týždňoch studeného mrazivého počasia, aké sme aj my mali, často obyčajne prichádza druhý extrém, že sa náhle otepľuje. K tomu ešte nahráva aj tento týždeň... V utorok bolo napríklad 7 °C, v stredu 9, vo štvrtok sa očakáva 11 a v piatok dokonca 14 stupňov. Ale to sa všetko týka západného Slovenska, lebo tu už sneh nie je..."

Na Orave a Kysuciach je však situácia úplne iná. Podľa Jurčoviča tu je snehu dosť a v noci stále mráz, takže povodní aj napriek čiastočnému otepleniu by sa Slováci na severe a východe až tak báť nemuseli. Naopak to môže byť na juhu Slovenska.

Počasie je však nevyspytateľné...

"Horšie to môže byť práve na juhu, pretože tam sa zbiehajú všetky tie potôčiky a riečky do väčších tokov a tam by mohli byť povodne. Ale keďže na tom severe je chladnejšie, takže ani na tom juhu zatiaľ teplé počasie by nemalo prekážať a teda nemali by byť ani povodne..."

"To všetko je ale krásne, ideálne, no extrémy sa v počasí môžu objaviť hocikedy a môže prísť výrazné oteplenie. A teda moje slová nemusia vôbec o takých desať dní platiť," upozorňuje Jurčovič.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy