Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Snehová kalamita. Kolabuje doprava, obce sú odrezané
Zdielať na

Snehová kalamita. Kolabuje doprava, obce sú odrezané

Husté sneženie, zamračená obloha a teploty niečo pod nulou. Aj vo štvrtok pokračuje zima vo svojom vyčíňaní. Zatiaľ čo jedným z najviac postihnutých regiónov ostávajú Kysuce, na Orave sa spustili už aj lavíny. V niektorých úsekoch kolabuje doprava, napríklad v stredu mal vlak s konečnou zastávkou v Bratislave 350 minútové meškanie... Situáciu aj dnes mapovali naši redaktori.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Sneh opäť na prevažnej časti Slovenska

Meteorológovia pre väčšinu územia Slovenska aj na štvrtok vydali meteorologickú výstrahu prvého stupňa. Zamračená obloha a husté sneženie teda čakajte nielen na západe, ale aj severe a východe Slovenska. Teploty sa pohybujú od 0 °C v okolí Bratislavy až po -8 °C, ktoré hlási na severe Liesek.

Ďalšiu "búrku" možno očakávať aj v piatok

"Letné" búrky v zime nie sú vraj ničím výnimočným, ide skôr o bežný jav. Meteorológ Peter Jurčovič upozorňuje, že ju so sebou jednoducho priniesol studený front. V zime je však o to horšia, že pred vodičom sa zrazu zjaví biela stena. Viditeľnosť klesá na nulu. "Predpokladám, že v piatok príde frontálny systém. Nevylučujem, že zase niekde na Slovensku, nie všade, ale len pri prechode sa niekde môže vytvoriť veľký oblak," dodáva Jurčovič.

V Turzovke mimoriadny stav

Vo viacerých mestách a obciach na Kysuciach budú mať deti v piatok voľno. Nariadili tak riaditelia týchto škôl pre snehovú kalamitu. V kysuckej Turzovke napadlo za 24 hodín až meter snehu! Mesto preto ráno vyhlásilo mimoriadny stav. Platí zákaz vychádzania autami, parkovania na cestách a v uliciach obmedzenie pohybu ľudí tam, kde môže padať zo striech sneh. Krízový štáb rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení.

Situácia v Prešovskom kraji je kritická!

Cestári zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja hodnotia situáciu po hustom snežení ako kritickú. Komplikuje ju aj silný vietor. V okrese Sabinov vyhlásili od 8:30 prvý situačný stupeň. Snehové záveje a jazyky sa tvoria v okolí Bardejova, Humenného, obcí pod Tatrami. Pozor si dávajte aj na horských priechodoch Branisko či Magura.

Zľadovatelé cesty aj v Košiciach

Poveternostné podmienky na južnom Zemplíne – v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance, kde fúka severný vietor, spôsobili, že sa na cestách robia snehové jazyky a miestami záveje. Počas noci tu napadlo 6-7 cm nového snehu. Na cestách sa tvorí hrubá kašovitá vrstva snehu, miestami ujazdená a zľadovatelá.

Aké je momenátlne počasie vo vašom meste? Pošlite nám fotografie, prípadne napíšte informáciu o teplote prostredníctvom projektu tvojenoviny.sk alebo na e-mailovú adresu e-redakcia@joj.sk.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

Marek Fujak

Súvisiace články

Najčítanejšie správy