Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZÁZNAM: Búrka v zime? Hromy, blesky a husté sneženie...
Zdielať na

ZÁZNAM: Búrka v zime? Hromy, blesky a husté sneženie...

Najprv prišla v zime jar, potom kruté mrazy a najnovšie sa pridalo husté sneženie a silný vietor. Extrémne počasie sužuje Slovensko už viac ako mesiac. A vyhliadky? Meteorológovia tvrdia, že sa to už čoskoro zlepší...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Hromy a blesky v Bratislave

"Toto je ako koniec sveta," píše nám jeden z diskutérov na Facebooku, ktorý býva v Bratislave. Vzápätí sa pridáva aj ďalší: "Snehová búrka s hrmením a bleskami. To som ešte v živote nezažil," osvetľuje počasie vo Svätom Juri čitateľ Martin. 

Podľa meteorológa Petra Jurčoviča nie je takéto počasie ničím výnimočným. Cez Bratislavu práve prechádza studený front a hromy a blesku k tomu jednoducho patria. Takéto výkyvy počasie je možné očakávať v lete aj v zime. Front sa momentálne posúva smerom na Viedeň.

"Na bratislavskom letisku sa búrka prejavila výrazným zosilnením sneženia, ale najmä vetra, ktorý v nárazoch dosiahol až 90 km/h. V priebehu desiatich minút klesla teplota z plus štyroch stupňov Celzia na nulu," uviedol ďalší meteorológ Jozef Csaplár.

Zranení v Banskobystrickom kraji

Niekoľkokilometrové kolóny na hlavnom ťahu zo Žiliny do Martina spôsobilo husté sneženie a vynútená obchádzka cez obec Stráňavy. K predpoludňajšej nehode pod Strečnom sa žilinskí hasiči predierali upchatou cestou pol hodiny. Pri zrážke kamióna, autobusu a auta sa našťastie nikto nezranil.

Celkovo 32 dopravných nehôd a škodových udalostí zaevidovala polícia do 13:00 v Banskobystrickom kraji. "Prevažne ide o škodové udalosti, ktoré súvisia s nepriaznivým počasím a so stavom vozoviek," uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Pri dopravných nehodách sa ľahko zranili tri osoby.

Zjazdné cesty v Košickom kraji

V Košickom kraji sú podľa informácií dispečerov Správy ciest Košického samosprávneho kraja všetky hlavné cestné ťahy – cesty I. a II. triedy, zjazdné. Vzhľadom na priaznivé teploty cestári nielen pluhovali, ale na povolených úsekoch robili aj chemický posyp, a tak na niektorých miestach je kašovitá vrstva snehu. Podľa popoludňajšej informácie dispečerov zjazdné sú horské priechody Soroška, Dobšinský kopec, Dargovský priesmyk.

Makovu a Svrčinovcu sa radšej vyhnite!

Na hraničných priechodoch Makov a Svrčinovec vládne kalamitná situácia! Ak nemusíte, do týchto oblastí autom ani nejazdite. Polícia na nevyhnutne dlhý čas odkláňa nákladnú dopravu. "Nákladné autá budeme odkláňať na odpočívadlá D1 v smere na Českú republiku," povedala hovorkyňa KR PZ Bratislava Petra Hrašková.

Aké je momenátlne počasie vo vašom meste? Pošlite nám fotografie, prípadne napíšte informáciu o teplote prostredníctvom projektu tvojenoviny.sk alebo na e-mailovú adresu e-redakcia@joj.sk.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

snehová búrka

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy