Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europoslanec Šimečka po návšteve Ľvova: Ak to pôjde takto ďalej, budeme svedkami genocídy a humanitárnej katastrofy
Zdielať na

Europoslanec Šimečka po návšteve Ľvova: Ak to pôjde takto ďalej, budeme svedkami genocídy a humanitárnej katastrofy

BRATISLAVA / Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka cez víkend osobne navštívil Ukrajinu, kde rokoval o humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo. Šimečka bol priamo v Ľvove spolu s ďalšími piatimi europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy.

"Situácia na západnej Ukrajine je napätá, síce tam nie sú ruské tanky a vojaci, ale mesto je už bombardované. Ľudia sa snažia žiť normálne, stále žijú v obave, že vojna môže prísť aj ku nim," povedal Šimečka. Europoslanec tam bol spolu s ďalšími europoslancami z viacerých krajín. "Nevravím, že som sa nebál, obavy tam boli. Ale chceli sme týmto prejaviť spolupatričnosť a ukázať, že nám to nie je ľahostajné," uviedol. 

Šimečka je jediným slovenským politikom, ktorý navštívil Ukrajinu počas vojenského konfliktu. "Rokovania sa týkali toho, ako dokáže Európska únia pomôcť Ukrajine. Ide o úplne bežné veci ako je jedlo, voda, palivo ale žiadajú aj zbrane. Situácia na Ukrajine je riziková a blíži sa ku humanitárnej katastrofe. Mestá sú obliehané a momentálne im chýbajú aj základné potreby," povedal. Ukrajina tvrdí, že na bránenie krajiny potrebuje aj zbrane. "To je už otázka na predstaviteľov vlády," uviedol. 

Ukrajinci si veľmi vážia pomoc Slovenska a aj vrúcne prijatie. "V prvých dňoch to bolo na hraniciach veľmi náročné. Najdôležitejšie sú ešte stále mimovládne organizácie," povedal. Šimečka tvrdí, že rýchly zásah organizácií je stále citeľný a na hraniciach boli v deň vypuknutia konfliktu. "Štát je v týchto veciach stále pomalý, mohli sme sa na to lepšie pripraviť," povedal. 

Podľa Šimečku, by sa štát mal pripraviť na väčší nápor utečencov a tiež na ich zaradenie do bežného života. "Veľa utečencov odíde, ale veľa z nich ostane tu," uviedol. Európska únia prijala návrh, že všetci utečenci budú mať jeden rok právo na ochranu, to prevzala aj Slovenská republika. "To kedy sa vojna skončí, záleží na Putinovi. Ukrajinci sú odhodlaní bojovať a sú veľmi efektívni. Nevieme, ako sa to bude vyvíjať, ale ak to bude  takto ďalej pokračovať, tak budeme svedkami genocídy a humanitárnej katastrofy," dodal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy