Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Európsky parlament schválil zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej EÚ
Zdielať na

Európsky parlament schválil zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej EÚ

ŠTRASBURG / Európsky parlament odhlasoval zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej únii. Zmeny požadovali europoslanci, podľa ktorých je nemysliteľné aby vodiči platili týždňové či mesačné známky za to, že cez krajinu prechádzajú len pár desiatok minút. Nová legislatíva má viacero noviniek, ceny diaľničných známok sa budú odvíjať aj od toho, či jazdíte na naftu, benzín alebo na hybridný pohon.

Nová legislatíva má byť založená na princípe „znečisťovateľ“ platí. A teda časom aj vodiči osobných áut budú platiť za diaľnice podľa toho, ako ekologické majú svoje auto. "Veľkým plusom bude povinnosť pre členské štáty zaviesť jednodňovú diaľničnú známku pre všetky osobné autá," zdôraznil europoslanec Michal Wiezik (RE, PS).

"Zavádzame tzv. eurovignette, zavádzame rovnaké pravidlá pre mýto na diaľničné úseky po celej Európskej únii," konštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Voči týždňovým, mesačným, či ročným diaľničným známkam sa povinne vytvorí alternatíva. Napríklad, ak pôjdete na 10 - dňovú dovolenku do Chorvátska cez Rakúsko, nebudete už musieť kupovať v Slovinsku po dve 7 - dňové známky za dokopy 30 eur. Po novom vás to vyjde na pár drobných. "Touto legislatívou by sme mali urobiť takú menšiu revolúciu a to, že prejdeme zo systému spoplatňovania na základe času na systém ku spoplatňovaniu na základe prejdených kilometrov,“ vysvetlil europoslanec Róbert Hajšel (SD). 

Nová legislatíva začne najskôr platiť pre nákladnú a neskôr aj pre osobnú dopravu. A za diaľničnú známku budú najviac platiť tí, ktorí aj najviac znečisťujú ovzdušie. "Poplatky za používanie ciest ťažkými nákladnými autami nemajú byť na to, aby sa stavali cesty. Majú byť aj formou kompenzácie za znečistenie, ktorá táto doprava spôsobuje," uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). Teraz sa dohaduje už iba na cene týchto známok a dátume, odkedy začnú nové pravidlá platiť v celej Únii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy