Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ochromená doprava, škody, obete - Európou prechádza víchrica Ylenia
Zdielať na

Ochromená doprava, škody, obete - Európou prechádza víchrica Ylenia

BRATISLAVA / Meteorológovia vydali výstrahy tretieho stupňa pred pred vetrom.Popadané stromy, odtrhnuté strechy - na toto si máme podľa meteorológov zvykať. Silný vietor, ktorý má v nárazoch rýchlosť aj viac ako 100 kilometrov za hodinu, sa bude na Slovensku vyskytovať často. Dnes do 16-tej hodiny preň zasahovali hasiči na západnom Slovensku 90-krát. Ľuďom tak prudký vietor nedovolil užiť si príjemne teplý deň.

Popadané aj odtrhnuté stromy, či zaplavené ulice

Takéto škody napáchali zrážky a silný nárazový vietor, ktorý miestami dosahoval rýchlosť až 100 km za hodinu. Pre nepriaznivé počasie mali hasiči takmer 100 výjazdov.

Nepriaznivá poveternostná situácia zamestnáva hasičov najmä v západnej časti Slovenska

Nepriaznivá poveternostná situácia zamestnáva hasičov najmä v západnej časti Slovenska, kde za posledných pár hodín zasahovali pri 60 technických udalostiach. Ako informovalo komunikačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru, výrazný nárast očakávajú dnes popoludní. "Ich pomoc bola najčastejšie potrebná v Žilinskom kraji, kde okrem vetra komplikujú situáciu aj zrážky. Pri odčerpávaní vody zo zatopených rodinných domov, pivníc a verejných priestranstiev zasahujú hasiči v obciach Párnica, Kotešová, Podvysoká a Štiavnik," ozrejmili hasiči. Z celkového počtu technických udalostí súvisiacich s počasím tvoria 91 percent výjazdy k popadaným stromom a odtrhnutým strechám.

"Na celý štvrtok je predpovedaný silný vietor na území Bratislavy, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť viac ako 60 km/h a v nárazoch až 105 km/h," uvádza hlavné mesto na sociálnej sieti a neodporúča pohyb po parkoch, cintorínoch a lesoch. "Takáto rýchlosť vetra je nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," dodáva mesto.

Z dôvodu silného vetra bude dnes zatvorená aj bratislavská zoologická záhrada. "SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Pre bezpečnosť návštevníkov preto zostáva ZOO v tento deň zatvorená," uvádza ZOO na sociálnej sieti. Návštevu lesoparku odporúčajú odložiť aj Mestské lesy v Bratislave. "Za takýchto podmienok môžu padať aj zdravé stromy, návštevu lesoparku preto z bezpečnostných dôvodov odložte na iný deň," vyzývajú mestské lesy návštevníkov.

V niektorých okresoch vydali meteorológovia výstrahy tretieho stupňa 

"Priemerná rýchlosť vetra môže dosahovať 30 až 36 m/s, čo predstavuje 110 až 130 km/h, teda mohutnú víchricu až orkán. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," varujú meteorológovia. Pre väčšinu okresov Slovenska je pred vetrom vydaná aj meteorologická výstraha druhého, respektíve prvého stupňa.

SHMÚ tiež upozorňuje na snehové jazyky a záveje, ktoré sa budú tvoriť v okresoch Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa. V okrese Prievidza do 11:00 a v okrese Turčianske Teplice platí do 13:00. Vzhľadom na existujúce snehové zásoby, oteplenie a spadnuté kvapalné zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch v povodí hornej Nitry, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy