Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V austrálskom Sydney zabíjal žralok. Mesto uzavrelo väčšinu pláží
Zdielať na

V austrálskom Sydney zabíjal žralok. Mesto uzavrelo väčšinu pláží

Archívna reportáž

SYDNEY / Austrálske mesto vo štvrtok, 17. februára, uzavrelo väčšinu pláží po tom, čo v stredu žralok zabil plavca. Podľa miestnych médií to bol prvý smrtiaci útok žraloka v Sydney od roku 1963.

Ako referuje spravodajský portál BBC, nešťastie sa stalo v stredu popoludní pri pláži Little Bay, kde sa podľa polície našli ľudské pozostatky. Okolie Little Bay aj niekoľko ďalších pláži uzatvorili.  Podľa Sky News Australia sa útok stal v stredu, 16. februára, asi o 16:30 miestneho času. Ako uviedol jeden zo svedkov, obeť plávala vo vode, keď na ňu zaútočil žralok. "Bolo počuť krik a keď sme sa otočili, vyzeralo to, ako by na vode pristálo auto,“ povedala nemenovaná osoba.

Obeťou sa stal 35-ročný Brit, ktorý pracoval ako potápačský inštruktor. Podľa miestnych médií chodil muž takmer denne plávať na miesto, kde zahynul. Po žralokovi sa stále pátra pomocou dronov. Minulý rok boli v Austrálii tri smrteľné útoky žralokov, vrátane dvoch v Novom Južnom Walese.

V blízkosti miesta útoku boli rozmiestnené zvukové návnady na žraloky a za pomoci dronov sa pátra, či sa jedinec, ktorý zaútočil, stále ešte pohybuje v oblasti. Nástrahy nie sú pre zvieratá smrteľné, len zviera nalákajú na konkrétny zvuk, chytia ho na háčik a čidlo privolá hliadku. Tá potom žraloka prepraví ďalej od pláže.

Vláda štátu Nový Južný Wales v minulých rokoch investovala milióny dolárov do technológií v snahe znížiť množstvo žraločích útokov pri svojom pobreží. Pohyby žralokov sledujú bezpilotné lietadlá a pri 51 plážach štátu sú natiahnuté siete, píše agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy