Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensku hrozí, že môže prísť až o 253 miliónov eur z EÚ určených pre sociálne vylúčené skupiny obyvateľstva
Zdielať na

Slovensku hrozí, že môže prísť až o 253 miliónov eur z EÚ určených pre sociálne vylúčené skupiny obyvateľstva

BRATISLAVA / Malé obce a najmä tie rómske, majú neustále problémy s čerpaním eurofondov. Ľudovo povedané, jednoducho to nevedia a nemá ich to kto naučiť. Na dlhoročný problém upozorňuje aj splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity, ako aj viacerí europoslanci. A práve pre rómske otázky sa špeciálne vyčlenili desiatky miliónov eur, ktoré možno nakoniec budeme vracať do Bruselu.

Iba pre projekty, ktoré majú riešiť inklúziu Rómov je stále k dispozícii 253 miliónov eur. A nielen europoslanci upozorňujú na to, že najmä obce s väčšinovým zastúpením Rómov jednoducho čerpať nevedia

"Neschopnosťou alebo zlým nastavením eurofondov, pretože naozaj tá byrokratická záťaž je pre starostov a primátorov obrovská, nedokázali sme s tým popasovať ani v tomto volebnom období," uviedol europoslanec Peter Pollák.


Cez operačný program ľudské zdroje bolo na projekty na riešenie inklúzie marginalizovaných rómskych komunít alokovaných dokopy 383 miliónov eur. Aktuálne čerpanie je vo výške 130 miliónov. K dispozícii je tak stále 253 miliónov a vyčerpať ich treba do konca roka 2023. Lenže aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dlhé roky upozorňuje, že je to pre tieto obce príliš zložité.

"To je jeden zo závažných problémov, s ktorým sa sústavne stretávame na stretnutiach. Je to vlastne agenda, ktorú Slovensko doslova pred sebou doslova tlačí už druhé programové obdobie," povedala splnomocnenkyňa Andrea Bučková.



Pre príklady, kde to funguje pritom netreba ísť ďaleko. Na slovenský systém sa starostovia a primátori sťažujú z mnohých kútov Slovenska. "Neďaleké regióny v Poľsku sú ďaleko efektívnejšie a preto si myslím, ako som aj tu na roadshow povedal, nemusíme vymýšľať koleso, koleso je vymyslené," skonštatoval štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus.


Rýchlosť čerpania sa nepáči ani ministerstvu informatizácie a regionálneho rozvoja. To však tvrdí, že zdedilo stav, keď bolo vyčerpaných iba 30% eurofondov. Pre krátky čas pripravuje okrem iného aj zjednodušenie formulárov pre starostov. Otázne však je, či sa to stihne."Momentálne je pravda to, že budeme žiaľ vracať peniaze do Európskej únie a v podstate otázka je taká koľko jej budeme vracať a čo sa podarí ešte zachrániť," myslí si europoslankyňa Miram Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy