Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európa má byť viac prepojená. Brusel chce vybudovať do roku 2030 dopravnú sieť
Zdielať na

Európa má byť viac prepojená. Brusel chce vybudovať do roku 2030 dopravnú sieť

BRUSEL / Brusel ešte pred rokmi rozdelil Európsku úniu na viacero hlavných dopravných koridorov. Tie majú spájať členské krajiny od severu na juh, či od západu na východ. Dopravná sieť má do roku 2030 kompletne prepojiť Úniu tak, aby sme nemuseli cestovať po vedľajších cestách, ak budeme potrebovať absolvovať dlhšiu trasu, napríklad aj na dovolenku. Stámilióny eur majú preto prísť aj na Slovensko.

Program lepšieho dopravného prepojenie s členskými krajinami nezahŕňa iba diaľnice, ale napríklad aj železničnú sieť. A viaceré projekty sa týkajú aj Slovenska

"Jedná sa o severojužné prepojenie od Žiliny po Bratislavu, hore samozrejme na poľské hranice. Potom prepjenia Ostrava - Žilina - Košice až po Ukrajinu a ďalej na juhu je to Viedeň - Bratislava - Budapešť," vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec.

Ide o plán na najbližšie sedemročné obdobie. Do konca desaťročia budú musieť byť dokončené zásadné transeurópske projekty. Peniaze pôjdu na infraštruktúru dobíjacích staníc pre elektromobily a internetové pokrytie týchto dopravných uzlov.

"Aby sme aj na Slovensku mali diaľnice, ktoré budú automaticky stavané už aj s nabíjačkami pre elektromobily, kde budú proste inteligentné siete zabudované," poznamenal poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

"Z 33 miliardového balíka, ktoré sa podarilo Európskemu parlamentu vyčleniť, zostane na Slovensku 747 miliónov eur na túto prioritu a aj na Slovensku, aj v tých najchudobnejších regiónov budú môcť ľudia cestovať do okolitej Európy a do okolitého sveta," uviedol europoslanec Peter Pollák.

Nové úseky budú však musieť byť napojené na existujúcu cestnú sieť, ktorá už v súčasnosti prepája členské krajiny. A bude teda už na Slovensku, výstavbu ktorých úsekov si počas najbližších siedmych rokov vyberie. Program transeurópskej dopravnej siete počíta s oveľa väčším komplexným prepojením členských krajín.

"Napríklad v energetike, doprave, telekomunikáciách čo naozaj aj ľudia pociťujú a bolo by dobre, keby sa tam urobili aj zmeny," uzavrel europoslanec Eugen Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy