Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdravotné a sociálne poistenie zaplatili, no zamestnávateľ ich 2 roky neodviedol
Zdielať na

Zdravotné a sociálne poistenie zaplatili, no zamestnávateľ ich 2 roky neodviedol

HUMENNÉ / Zamestnancom síce z platu strhol peniaze na zdravotné a sociálne poistenie, ale na účty poisťovní ich už neodviedol. Policajti škodu vyčíslili na viac ako 50-tisíc eur. Okrem konateľa sa do problémov dostala aj samotná spoločnosť - aj právnickú osobu je totiž na Slovensku možné stíhať.

Ide o firmu so sídlom v Lackovciach. Z vyšetrovania vyplýva, že to trvalo viac ako dva roky.

Presne od mája 2018 do septembra 2020. Kým zamestnanci žili v domnienke, že peniaze z výplaty odišli na účty poisťovní, ukázalo sa, že hoci im ich zamestnávateľ z platu strhol, ďalej ich už neposlal.

"Zodpovedná osoba zrazila svojím zamestnancom zo mzdy peniaze na nemocenské, dôchodkové a aj poistenie v nezamestnanosti, avšak tieto neodviedla na účet sociálnej poisťovne," povedala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Za rovnaké obdobie firma nezaplatila poistenie ani na účty zdravotných poisťovní. Podľa polície protiprávnym konaním firma spôsobila poisťovniam škodu za najmenej 50-tisíc eur. "Pokiaľ obchodná spoločnosť dane neodvedie, nemá to negatívny vplyv na zamestnanca v tom zmysle, žeby mal povinnosť za túto spoločnosť doplatiť či už poistné na zdravotnom alebo sociálnom, takže nemôže sa stať, že by poisťovňa tieto peniaze vymáhala od zamestnanca," uviedol advokát Milan Ficek. 

Policajti prípad vyšetrujú ako zločin neodvedenia dane a poistného. Od roku 2016 môže byť na Slovensku za určité trestné činy stíhaná aj právnická osoba. A presne to sa stalo v tomto prípade. "Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie mužovi z Lackoviec ako fyzickej osobe a tiež právnickej osobe so sídlom v Lackovciach," povedala Ligdayová. 

"Zákon upravuje konkrétne druhy trestov, ktoré je možné uložiť takejto spoločnosti, napríklad peňažný trest, trest prepadnutia majetku, prípadne zrušenie samotnej spoločnosti," uviedol Ficek. 

Konateľovi spoločnosti hrozí väzenie. "Páchateľovi hrozí až osemročný pobyt za mrežami," dodala Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy