Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
EÚ chce chrániť územia na súši, aj na mori, kde vylúčia aktivity ľudí. Všetko sa nechá na prírodu
Zdielať na

EÚ chce chrániť územia na súši, aj na mori, kde vylúčia aktivity ľudí. Všetko sa nechá na prírodu

EÚ/SLOVENSKO / Európska únia chce mať do desiatich rokov prísne chránených až 10% svojho územia na súši, ale aj na mori. Má ísť o najprísnejšiu ochranu, kde sa vylučujú všetky aktivity človeka a všetko sa nechá na prírodu. Ide o razantný krok, keďže doteraz sme takýchto oblastí nemali ani dve percentá. S päťnásobným navýšením bezzásahového územia dokonca súhlasili všetky členské krajiny.

Oblasti, kde už nebude môcť človek nič robiť s prírodou si členské krajiny nebudú môcť úplne svojvoľne vyberať. Majú v nich byť zahrnuté všetky pralesy, ale aj staré lesy. “Budeme tlačiť na to, nielen aby bolo 30% územia európskej únie chránených, ale aby sme 10% územia nechali na divočinu, teda bez zásahu," hovorí europoslanec (PS, RE) Martin Hojsík. 

Až jednému miliónu z ôsmich miliónov druhov na svete hrozí v súčasnosti vyhynutie

A toto tempo musíme podľa Bruselu veľmi rýchlo zvrátiť. “Z lesov sa nám dnes vytrácajú mnohé živočíchy či rastliny a stále viac ich je na zozname ohrozených,” hovorí europoslanec (OĽaNO, EPP) Peter Pollák. 

Až 37% vyťaženého dreva sa jednoducho iba spáli

Mimoriadne prísna ochrana má za cieľ zastaviť vytláčanie mnohých druhov zo svojho prirodzeného prostredia. “Taký všeobecný príklad je bavorský les, kde sa ukázalo po tom prechode na tú prísnu ochranu prírody, že ten národný park generuje 10x väčší zisk ako keď sa tam rúbalo hlava nehlava. Čiže naozaj príklady sú, stačí ich sledovať a stačí naozaj spraviť správne kroky aby to fungovalo aj na Slovensku,” povedal v Ranných novinách TV JOJ europoslanec (SPOLU, EPP) Michal Wiezik.  

Prísna ochrana, ktorú tlačí Brusel a má zahŕňať všetky pralesy a staré lesy, sa už spomína aj v stratégii európskej únie pre lesy a ochrane biodiverzity. “Je snaha o to, aby sme mali viacero alternatív, tie potom porovnali na základe serióznych analýz a vybrali si tú najefektívnejšiu.” hovorí europoslanec (SaS, ECR) Eugen Jurzyca. Členské krajiny tak majú teraz za úlohu určiť oblasti, ktoré vo svojich krajinách vyhlásia za bezzásahové územie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy