Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vrchol kariéry elitného policajta zo Slovenska: Chránil amerického prezidenta, aj pápeža
Zdielať na

Vrchol kariéry elitného policajta zo Slovenska: Chránil amerického prezidenta, aj pápeža

SLOVENSKO / Muž, ktorý pracoval 20 rokov v protiteroristickej jednotke bol prvým veliteľom jednotky špeciálneho určenia na Slovensku. Ako inštruktor školil policajtov po celom Slovensku. Jeho tím bol nasadzovaný na tie najťažšie úlohy. Chránil amerického prezidenta, aj pápeža.

"Strážil som Gerga Busha, francúzskeho prezidenta," hovorí bývalý veliteľ jednotky osobitného učenia PZ Igor Labáth, ktorý sa v roku 1981 stal členom novovznikajúceho elitného policajného protiteroristického komanda URNA. Po rozdelení republiky bol veliteľom jednotky osobitného určenia a zúčastnil sa mnohých akcií.

Zasahoval aj počas vzbury vo väznici v Leopoldove

"Sme to čistili kúsok po kúsku. Každého sme vyzliekli do naha a tí bachari si ich brali," hovorí Labáth. 

Počas jeho pôsobenia v špeciálnych jednotkách chránil množstvo štátnikov

Staral sa aj o bezpečnosť pápeža Jána Pavla druhého. V prvej línii pápeža chránili členovia švajčiarskej gardy. Potom naše policajné zložky. "Jedna bola neviditeľná, to boli pripravení v plnej zbroji," hovorí Labáth. Pán Labáth bol v tzv. viditeľnej skupine, ozbrojenej zložke oblečenej v sakách.

Pred jeho príchodom museli všetky priestory v ktorých sa pohyboval dôkladne prezrieť. "Najskôr tam idú pyrotechnici, všetko to pozrieť, ochutnávači existujú," hovorí Labáth. 

Návštevu pápeža považuje za najkrajší moment svojej policajnej kariéry

Bezpečnostné opatrenia boli vtedy vyhodnotené ako jedny z najlepších. "To vás vnútorne vyzdvihne, to bolo niečo," hovorí Labáth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy