Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spoločne proti koronavírusu. EÚ pripravuje historicky najväčší balík podporných opatrení
Zdielať na

Spoločne proti koronavírusu. EÚ pripravuje historicky najväčší balík podporných opatrení

Archívna reportáž

Výkonnosť našej ekonomiky v dôsledku krízy spôsobenej koronavírusom čoskoro klesne:

BRATISLAVA / EÚ pripravuje historicky najväčší balík podporných opatrení. Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zvolal na 26. marca mimoriadne plenárne zasadnutie, ktoré by malo schváliť opatrenia na boj proti ochoreniu COVID-19 a jeho následkom.

Európska únia (EÚ) pracuje na historicky najväčšom balíku podporných opatrení, ktoré by mali zmierniť dopady nákazy COVID-19, vyhlásil vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zdôrazňujúc, že nik neostane sám. "Chcem vyjadriť svoju účasť všetkým trpiacim a tým, ktorí stratili svojich milovaných. Chcem zdôrazniť môj obdiv a podporu všetkým tým, ktorí sú v prvej línii boja proti tejto pandémii," povedal predseda EP po diskusii s lídrami poslaneckých klubov. "Čeliac tejto dramatickej situácii a majúc povinnosť chrániť životy, živobytie a stabilitu pre všetkých, Európska únia koná. Iste, museli sme bojovať proti národnému sebectvu, teraz je však jasné, ako sa s touto mimoriadnou situáciou vysporiadame," vyjadril sa.

"Včerajšie rozhodnutie Európskej centrálnej banky uvoľniť 750 miliárd eur sa pridáva k výzvam parlamentu, k opatreniam komisie a štátov, k ďalším možným iniciatívam, akou je mobilizácia 500 miliárd eur v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu, takzvaného záchranného fondu. Hovoríme o intervencii, ktorá celkovo dosahuje temer dva bilióny eur. Ide o najväčšiu demonštráciu sily európskej solidarity, akú kto kedy videl. Väčšiu, ako bol dokonca aj Marshallov plán, teda program, ktorý nám pomohol dostať sa z trosiek druhej svetovej vojny," objasnil.

"Tieto peniaze nám pomôžu obmedziť dopady nákazy COVID-19 a podporia výskum zameraný na nájdenie účinnej vakcíny. Poskytnú užitočné zdroje na podporu nášho hospodárstva a nášho modelu sociálnej ochrany. Ochránia pracovné miesta, podniky a zaistia, že rodiny nebudú v týchto neľahkých časoch ponechané samé na seba. Peniaze budú v tejto fáze poskytnuté zdravotníckym zariadeniam, doktorom a ďalšiemu personálu, ktorý zanietene a šľachetne zachraňuje životy mnohých. Únia nemôže dovoliť, aby ktokoľvek ostal sám. Nikto nebude ponechaný sám na seba," prisľúbil.

Podľa Sassoliho si Európsky parlament plní svoje povinnosti a nič sa na tom nezmení. Po videokonferencii s lídrami poslaneckých klubov zvolal na 26. marca mimoriadne plenárne zasadnutie, ktoré by malo schváliť opatrenia na boj proti nákaze a jej následkom. "Bol som rozhodnutý, že Parlament zostane otvorený, pretože demokraciu nemôže zastaviť vírus, pretože sme jedinou európskou inštitúciou zvolenou jej občanmi a chceme ich naďalej zastupovať a chrániť. Z tohto dôvodu som sa rozhodol zvolať na štvrtok 26. marca mimoriadne plenárne zasadnutie s cieľom schváliť núdzové opatrenia predložené Európskou komisiou. Bude to prvé plenárne zasadnutie, ktoré využije systém hlasovania na diaľku. Čeliac tejto mimoriadnej situácii musíme využiť všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii. Sú to ťažké časy. Chceme byť blízko k rodinám, ktoré prišli o svojich milovaných, k tým, ktorí sú chorí, a k európskym krajanom, ktorí zažívajú chvíle veľkého strachu. Musíme využiť všetku našu energiu a apelovať na zodpovednosť nás všetkých. Európa uspeje iba ak budeme jednotní, odvážni a budeme sa navzájom podporovať," vyhlásil.

Ceny energií by mali na Slovensku klesať. Koronavírus spomalil svetovú ekonomiku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy