Skoro jasno
15°
Bratislava
Predseda vlády Ódor sa stretol s francúzskym prezidentom Macronom
Zdielať na

Predseda vlády Ódor sa stretol s francúzskym prezidentom Macronom

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V stredu, 31. mája, na Úrade vlády SR v Bratislave sa predseda vlády SR Ľudovít Ódor stretol s prezidentom Francúzskej republiky Emmanuelom Macronom. Ten na Slovensko zavítal v čase, kedy si pripomíname 30. výročie nadviazania bilaterálnych vzťahov, ako aj 15 rokov strategického partnerstva.

​Prezident Macron na Slovensku povedal, že Francúzsku záleží na regióne strednej a východnej Európy a všetky členské štáty EÚ, či už malé alebo veľké, považuje za rovnako dôležité. "Francúzsko je dôležitým strategickým partnerom a naše krajiny spájajú výborné vzájomné vzťahy. Francúzske firmy majú na Slovensku rozsiahle zastúpenie, pôsobia vo viacerých sektoroch a patria medzi významných zamestnávateľov. S prezidentom Emmanuelom Macronom sme diskutovali aj o ďalšom rozvoji bilaterálnych vzťahov, najmä v oblasti energetiky," povedal Ľudovít Ódor.

Slovenská republika s Francúzskou republikou aktívne spolupracuje a koordinuje sa v EÚ politikách, a to napríklad v oblasti jadrovej energie či diverzifikácie energetických zdrojov. Témou rozhovoru slovenského premiéra s francúzskym prezidentom boli aj aktuálne výzvy, ktorým obe krajiny čelia. Či už sú to otázky bezpečnosti v súvislosti s vojnou u nášho východného suseda, dosahom konfliktu na ekonomiku krajín alebo strategická autonómia európskeho priemyslu.
Francúzsky prezident Emmanuel Macronom pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.

Počas návštevy Bratislavy absolvoval stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a vystúpil aj na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum. V piatok, 2. júna, sa predseda vlády SR opätovne stretne s prezidentom Macronom v Kišiňove na druhom summite Európskeho politického spoločenstva. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

​Macron vzdal úctu Štefánikovi

Emmanuel Macron si uctil Milana Rastislava Štefánika a položil veniec na jeho mohylu v Ivanke pri Dunaji. Už je to 104 rokov, čo tam pri havárii lietadla vyhasol život tejto významnej osobnosti našich dejín. Milan Rastislav Štefánik mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Podieľal sa aj na organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Francúzsky prezident týmto aktom zavŕšil svoju dvojdňovú návštevu Slovenska, počas ktorej sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a zúčastnil sa aj na bezpečnostnej konferencii Globsec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy