Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalším politikom, ktorý odchádza z vlády, je Rastislav Káčer
Zdielať na

Ďalším politikom, ktorý odchádza z vlády, je Rastislav Káčer

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Chcel zachrániť vládu, no prišiel o ďalšieho ministra. Eduard Heger sa snaží presvedčiť prezidentku, aby po kauze Samuela Vlčana a jeho odchode nevymenovala úradnícku vládu. Namiesto toho odchádza aj jeho človek - minister zahraničia Rastislav Káčer. Z pracovnej cesty už poslal sken listu, v ktorom prezidentku žiada o odobratie poverenia. Premiérovi sa vláda doslova rozpadá v rukách. Prezidentka má vo svojich krokoch jasno.

​"Jediné, ako môžem odčiniť svoje chyby, je snažiť sa priviesť Slovensko stabilne a v pokoji k demokratickým parlamentným voľbám. Chcem to urobiť ako premiér. Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda," vyhlásil poverený riadením vlády Eduard Heger (Demokrati). S týmto príhovorom národu chcel Eduard Heger udržať svoju vládu. Človek mieni, politika mení a premiérov poverený kabinet sa rúca ako domček z karát. Viaceré strany očakávali od Hegera iné slová. "Teraz sa už asi nemusí ospravedlňovať, úradnícka vláda aspoň upokojí situáciu a ten chaos asi zostane v Národnej rade," vyjadril sa poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).

Jeho bývalý stranícky šéf sa venoval samotnej kauze. Igor Matovič vyhlásil, že Heger o nej vedel už dva týždne. "Edo, pokazil si si to sám svojím konaním, tým, že si nechával problémy vyhnívať," uviedol poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO). Keď sa Matovič dozvedel, že Káčer odchádza, doplnil, že on svojich dvoch ostávajúcich ministrov, Milanovú a Mikulca, nestiahne. "OĽaNO nebude to, ktoré zasadí poslednú ranu istoty vláde Eduarda Hegera. Zrejme tú poslednú ranu tejto vláde dal veľmi blízky človek Hegera," dodal Matovič. "O zmenách budem hovoriť s pani prezidentkou, počkajte si," povedal Heger.

Povedal to tesne popoludní, kedy už medzi novinármi zneli šumy o odchode ministra zahraničia Rastislava Káčera, ktorý na sociálnej sieti Hegerov prejav skritizoval. "Včera mi bola doručená žiadosť ministra Vlčana o odobratí poverenia. Dnes tento istý prejav vôle neformálnou cestou zatiaľ doručil aj minister zahraničných vecí Káčer, ktorý ma takisto požiadal o odobratie poverenia," informovala prezidentka Zuzana Čaputová. "Komunikujem so všetkými ministrami. Možno vymeníme aj ďalších," pokračoval Heger. Druhý aktér Vlčanovej kauzy hovorí, že Káčerove dôvody sú iné. Sám odstúpiť nemieni, pretože by tým napomohol ku koncu Hegerovej vlády.

"Tento podraz by som mu nechcel urobiť," oznámil poverený riadením ministerstva životného prostredia Ján Budaj (Demokrati). O konci vlády Eduarda Hegera sú presvedčení aj bývalí koaliční partneri. Matovič aj Peter Pellegrini po piatkových udalostiach unisono odkázali prezidentke, aby sa vrátila domov. "V tejto situácii mám úplne jasno v mojich krokoch. Verejne ich budem komunikovať po tom, ako ich preberiem s premiérom Hegerom a predsedom parlamentu Kollárom, a to čo najskôr po mojom návrate z Londýna," odkázala prezidentka.

Robert Fico má na aktuálnu krízu svoj liek. "Návrh na konanie parlamentných volieb, nie 30. septembra, ale už 1. alebo 8. júla tohto roku," oznámil predseda strany Smer-SD Robert Fico. Boris Kollár Ficovi odkazuje, že na to by pre potrebné lehoty pre prípravu volieb bol potrebný stroj času, pritom sám si myslí, že úradnícka vláda nič nevyrieši a politici si akurát nájdu nový terč. "To bude ešte väčší chaos a všetko padne na hlavu prezidentky," upozornil Kollár. Eduard Heger k odchodu ministra Káčera napokon popoludní napísal, že rešpektuje jeho odchod z politiky a k aktuálnej kríze a ďalšiemu vývoju sa vyjadrí až po stretnutí s prezidentkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy