Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Do parlamentu mieri veľká zmena trestného zákona. Jej oponenti si myslia, že bude slúžiť bielym golierom
Zdielať na

Do parlamentu mieri veľká zmena trestného zákona. Jej oponenti si myslia, že bude slúžiť bielym golierom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po takmer dvoch desaťročiach čaká Slovensko veľká zmena trestného zákona. Lenže nie všetci sú z nej nadšení. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic si myslí, že poslúži bielym golierom a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa zas obáva, že zmeny môžu byť neprehľadné a nebezpečné. Predkladatelia zmien však tvrdia, že Slovensko musí kráčať s dobou.

Vysoké tresty za korupciu, pranie špinavých peňazí, podvody s eurofondami či falšovanie zmeniek, môžu byť už čoskoro minulosťou. V hre je totiž viacero návrhov, ktoré by tresty za ekonomickú kriminalitu tlačili nadol. Podľa špeciálneho prokurátora, tak robí aj pripravovaný vládny návrh Viliama Karasa.

"Ľahko by sa mohlo stať, že dostanú za skutky, kde ide o množstvo peňazí, len podmienku. To je absolútne neakceptovateľné," hovorí špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "To nie je o znižovaní trestov, ale o komplexnej reforme. My to nastavíme tak, že to páchateľov bude bolieť," tvrdí minister spravodlivosti Viliam Karas. "Prichádza to v čase, keď sa pred súd dostávajú viacerí oligarchovia a sú vyšetrovaní politici," hovorí Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. 

Exministerka Mária Kolíková upozorňuje, že jej pôvodný návrh mal niekoľko desiatok strán. Riešil aj tresty za marihuanu či znásilnenie. Teraz chcú do trestov okrem nového ministra vstupovať aj poslanci Vetrák a Taraba. "Teraz z toho vypichovať len nejaké úryvky a prinášať ich do parlamentu považujem až za nebezpečné, že taká kľúčová úprava v trestnom práve nebude dobre urobená," uviedla bývala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). 

A kým Milan Vetrák navrhuje zvýšiť škodu, ktorá by bola trestná či to, aby bol trest prepadnutia majetku dobrovoľný, odídenec od Kotlebu Tomáš Taraba ide oveľa ďalej. Páchatelia by sa mohli vykúpiť peniazmi či alternatívnymi trestmi, a to aj politici. "Ten zákon, ak o ňom dám hlasovať, tak prejde. Pokiaľ ja viem, tak na 90 percent je stotožnený s tým mojim zákonom, takže ja uvidím, s čím príde," uviedol nezaradený poslanec Tomáš Taraba. "Ak prejde návrh pána Tarabu, tak padne vláda. To, čo navrhuje Taraba, je pomoc bielym golierom absolútne brutálne, že šli by von na podmienku," hovorí Juraj Šeliga (Za ľudí). 

"Ak by sme sa v budúcnosti mali pohnúť k zníženiu trestov pri ekonomickej trestnej činnosti, budeme si dávať sakramentský pozor, ako sa to robí," hovorí poslanec Milan Vetrák (OĽaNO). 

Niečo iné si ale myslia jeho stranícky šéf a jeho najbližší koaličný partner. "Poďme sa rozprávať o tom, že či je správne dať nejakého zlodeja do basy, keď ho môžme potrestať tým, že bude 20 rokov zametať chodníky," hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
Karas chce zákon predložiť v januári, Taraba sa rozhodne na najbližšej schôdzi.

Súvisiace články