Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament schválil obrannú dohodu s USA
Zdielať na

Parlament schválil obrannú dohodu s USA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament schválil obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými. Hlasovanie bolo na programe o jedenástej hodine, mierne sa posunulo na neskôr. Obrannú dohodu schválilo 79 poslancov, proti hlasovalo 60 a jeden sa zdržal.

​Poslanci neschválili návrhy zo strany opozície. Dokopy boli tri. 

​Stanoviská jednotlivých klubov

Pred hlasovaním predsedovia poslaneckých klubov predniesli stanoviská jednotlivých strán. SaS v stanovisku uviedla, že Slovensko bezvýhradne patrí na západ a neváha pomôcť svojim spojencom alebo susedom. a kde sa politici neboja prijať ťažké rozhodnutia. "Poslanci SaS budú hlasovať za obrannú dohodu s USA," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. 

"Táto obranná zmluva žiadnym spôsobom neohrozuje suverenitu. Poslanecký klub OĽaNO bude hlasovať za," uviedol predseda Michal Šipoš. 

Pozmeňujúci návrh zo strany opozície

Pred samotným hlasovaním prečítal pozmeňovacie návrhy zo strany opozície spravodajca a predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). 

​Opozičný Smer ešte pred hlasovaním avizoval, že hneď po ňom zvoláva tlačovú konferenciu s názvom "Hlasovanie o zradcovskej zmluve". Ešte pred hlasovaním uviedol Robert Fico, že strana Smer-SD zmluvu nepodporí. 

Obranná dohoda s USA sa prejednávala v Národnej rade včera (8.2.2021). Opozícia nielen, že iniciovala protesty, ale aj obštruovala pomocou píšťalky Mariána Kotlebu a sirénami signalizujúcimi verejné ohrozenie poslanca Mizíka, ktorý sa preslávil tým, že nevie používať počítač a rasistické statusy na sociálnej sieti si preto nepísal sám. Situácia sa vyostrila natoľko, že predseda parlamentu Boris Kollár musel schôdzu ukončiť a to vyzbieranými podpismi a následným hlasovaním 76 poslancami, ktorí hlasovali za ukončenie schôdze podľa paragrafu 35, odsek 7. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy