Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maďarsko by nás o svojich aktivitách na Slovensku malo vopred informovať, vraví Korčok
Zdielať na

Maďarsko by nás o svojich aktivitách na Slovensku malo vopred informovať, vraví Korčok

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Šéfovia slovenskej a maďarskej diplomacie na pôde Ministerstva zahraničných vecí SR diskutovali o záležitostiach ovplyvňujúcich obe krajiny na medzinárodnom poli.

Ivan Korčok, nominant SaS, sa dnes stretol so svojim maďarským kolegom Pétrom Szijjartóom a o výsledkoch neformálneho rokovania referoval na tlačovej konferencii. Obaja ministri nešetrili chválou, no zástupca slovenského rezortu zahraničia zároveň vyjadril svoju nespokojnosť s nedostatočnými informáciami prichádzajúcimi z maďarskej strany. "Pre dobré vzťahy je nevyhnutná dobrá informovanosť. Je tak v záujme oboch, aby sme sa o niektorých krokoch maďarskej strany nedozvedali z médií. Nechceme sa vzájomne prekvapovať. Chceme pravidlá, ktoré, keď sa nastavia, posunú vzťahy oboch krajín ešte ďalej," vyhlásil Korčok.

Slovenský minister zahraničných vecí spomenul akvizície košických budov zo strany maďarskej vlády či špeciálny fond, pomocou ktorého majú nakupovať pôdu v krajinách strednej Európy. Okrem tohto menšieho problému však medzi diplomatmi vládla súhra. Riešili sa najmä ekonomické otázky a Szijjartó zdôraznil spoluprácu medzi firmami oboch krajín počas pandemickej krízy. "Budeme spolupracovať na tom, aby boli vzťahy medzi slovenskými a maďarskými spoločnosťami naďalej rozvíjané. Na konci októbra sa dokončí projekt rýchlostnej cesty, ktorá spojí Košice a Miškolc. Nielen západ, ale aj východ oboch krajín bude mať priame rýchle spojenie,povedal šéf rezortu maďarskej diplomacie.

Ministri nezakrývali oči pred problémovými historickými vzťahmi medzi oboma krajinami, no pripomenuli, že ide o záležitosť minulosti. "Sám žijem v Senci a je úžasné, že tam a všade na juhu žijú Slováci a Maďari spolu v pokoji, neriešia ani veľkú politiku, ani Trianon a ani Viedenskú arbitráž. Toto im na tanieri servírujú politici,pripomenul Korčok a dodal, že by debata o histórii mala byť ponechaná na historikov. Z rokovania tak odchádzajú obe strany spokojné a ministri sa zároveň dohodli na organizácii podobných stretnutí dvakrát do roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy