Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Premiér pripúšťa trojkoalíciu s podporou nezaradených poslancov, no Valášek vraj "bianco šek" nepodpíše
Zdielať na

Premiér pripúšťa trojkoalíciu s podporou nezaradených poslancov, no Valášek vraj "bianco šek" nepodpíše

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Koalícia je o ďalší krok bližšie k svojmu koncu. Fungovanie bez podpory Borisa Kollára dnes prvý krát pripustil už aj premiér Eduard Heger. Rozkol vyvolalo zriadenie expertnej skupiny, ktorá má riešiť situáciu v bezpečnostných zložkách, či všemohúci paragraf 363, ktorý Igor Matovič označuje za červený gombík na zastavenie vyšetrovateľov. V každom prípade všetky strany svorne tvrdia, že chcú naďalej bojovať s korupciou.

Mal to byť projekt, ktorý by obnovil dôveru ľudí v právny štát. Výsledkom je štvorkoalícia na pokraji krachu, vrátane poslaneckých hlasov a vážne diskusie za zavretými dverami na koaličnej rade. Len pár hodín pred jej začiatkom premiér Heger opatrne hovoril, že síce chce stabilnú vládu, no chce aj to, aby mala reálne výsledky.

Tie by podľa neho mohli dosiahnuť aj v trojkoalícii bez Borisa Kollára, ak by ich podporili nezaradení poslanci - napríklad odídenci od Veroniky Remišovej -Tomáš Valášek, či Miroslav Kollár. Tí to zatiaľ nepotvrdili. "Na to, aby sme mali výsledky, potrebujeme dôveru parlamentu a viem si predstaviť aj takú kombináciu, ak to bude v prospech občanov," hovorí Heger. "Ja som aj teraz ráno prehodil pár slov s Borisom na jednom stretnutí a urobím všetko preto, aby sme Sme Rodina dostali na palubu boja proti korupcii," predseda OĽaNO Igor Matovič. 

"Nie sme rozhádaní, ideme pracovať," tvrdí predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. "Ja dúfam, že sa to všetko usporiada tak, aby sme zostali silná koalícia," vyjadrila sa poslankyňa Anna Zemanová. 

O pol siedmej večer, dávno po svojich kolegoch napokon na koaličnú radu prišiel aj Boris Kollár. "Môžu sa rozhodnúť, že nás vylúčia a tým pádom odídeme. Všetko je reálne, aj toto je otvorené, ideme rokovať. Ratáme aj s tým, že možno už nebudeme," povedal na začiatku Boris Kollár. A v čase, keď koalícii hrozí, že bude musieť rátať každý poslanecký hlas, Boris Kollár hovorí, že pre neho by nebol problém získať piatich nových poslancov. "Keď treba, viem zvýšiť poslanecký klub," uviedol Kollár. Zo zoznamu nezaradených poslancov vyplýva, že by to mohli byť konzervatívni odídenci od Mariana Kotlebu. "Zatiaľ sme o tom nerokovali, takže nič oficiálne vám neviem ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Ja si pána Kollára vážim, ale je to zatiaľ predčasná otázka, uvidíme, ako to dopadne," odpovedal na otázku, či by išiel do spolupráce nezaradený poslanec Jozef Šimko. "My túto vládu, ktorá sa rozhodla demontovať právny štát podporovať nebudeme," vyjadril sa Tomáš Taraba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy