Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dnes prvýkrát zasadla Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát. Sú známi jej členovia
Zdielať na

Dnes prvýkrát zasadla Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát. Sú známi jej členovia

BRATISLAVA / V priestoroch Úradu vlády sa dnes po prvýkrát stretla špeciálna komisia, ktorá sa má zaoberať aktuálnymi kauzami v rámci vyšetrovania korupcie. Vznikla ako reakcia na krízu v bezpečnostných zložkách štátu.

Po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR premiér Eduard Heger (OĽaNO) 16. septembra ohlásil vznik odbornej pracovnej skupiny, ktorá má pripraviť návrhy zmien vo fungovaní polície, prokuratúry a súdov. Vlnu politických reakcií vyvolalo zadržanie štyroch vyšetrovateľov NAKA policajnou inšpekciou. Tá zadržala aj vlastného dočasného šéfa. Obvinení sú zo zneužitia právomoci vereného činiteľa a marenia spravodlivosti.

"Novovzniknutá Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát bude zasadať osem hodín každý jeden deň dovtedy, kým sa situácia nevyrieši," povedal to predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a minister financií Igor Matovič pred dnešným prvým rokovaním skupiny. Predpokladá, že o pár dní bude známy výsledok rokovania. Stanovisko Igora Matoviča poskytol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. 

"Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, že môžu ísť po krku zbohatlíkom, ktorí roky rozkladali Slovensko,“ pokračoval Matovič. Považuje za potrebné vyhradiť jasné kompetencie generálnej a špeciálnej prokuratúre. "Keď chceme zabrániť vojne v ozbrojených silách a rivalite medzi špeciálnou a generálnou prokuratúrou, tak by bolo veľmi dobré vykolíkovať ihrisko generálnej prokuratúre a vykolíkovať ihrisko špeciálnej prokuratúre,“ doplnil. Líder hnutia OĽaNO zdôraznil, že jedným zo základných krokov k dosiahnutiu spravodlivosti je zrušenie „čarovného“ paragrafu 363 Trestného poriadku. Na ten sa podľa Matoviča v súčasnosti spoliehajú všetci „vagabundi“.

Matovič zároveň doplnil, že urobí všetko pre to, aby hnutie Sme rodina dostal na palubu boja proti korupcii. "Cieľom je, aby sme sa dohodli na zmenách spoločne a aby sme ubezpečili Sme rodina, že tieto zmeny nie sú namierené proti niekomu, ale sú za očistu a za spravodlivosť pre každého. Je úplne jedno, či pred tým súdom skončím ja, náš minister, alebo Fico, alebo niekto iný, ale aby každý jeden mal garantovaný spravodlivý proces,“ uviedol a dodal, že predmetom riešenia novej skupiny bude aj policajná inšpekcia. "Je tam podľa všetkého brloh ľudí, ktorých si tam svojho času dosadili Robert Kaliňák s Denisou Sakovou na to, aby sa tvárili, že policajný zbor nie je zneužívaný nitrianskou mafiou. Skutočnosť však poznáme všetci,“ uzavrel.

Na tlačovej konferencii premiér poskytol zoznam členov

Premiér Eduard Heger: Nemôže ostať štatút demokracie iba na papieri

"Je našou povinnosťou pracovať tak, aby sme mali právny štát v každodennej praxi a hlavne, aby ho cítil každý občan. Aj preto vznikla táto odborná skupina a môžeme povedať, že odborné zloženie je bezprecedentné, ale to aj situácie, ktoré predchádzali jej vzniku. Zatýkanie policajtov, ktorí dosiahli úspechy v zatýkaní v kauzách. V médiách sa hovorí o vojne v polícii. Je to nebezpečná situácia, ktorá si žiada rýchlu reakciu. S cieľom identifikovať slabé miesta a uskutočniť zmeny, ktoré vyvstanú z rokovaní tejto skupiny," uviedol premiér Eduard Heger. 

Členovia Pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát:

Členovia a prizvaní odbornej poradnej skupiny  Funkcia Nominujúca inštitúcia
Miroslava Vozáryová

riaditeľka legislatívno - právneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a

európskych záležitostí SR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
plk.JUDr. Eva Kurrayová riaditeľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ministerstvo vnútra SR
JUDr. Jaroslav Spišiak poradca ministra vnútra SR Ministerstvo vnútra SR
JUDr. Marián Kačmár PhD.  riaditeľ colného odboru, Ministerstvo financií SR Ministerstvo financií SR
JUDr. Daniel Bednár PhD.  generálny riaditeľ sekcie legislatívy a práva, Ministerstvo obrany SR Ministerstvo obrany SR 
JUDr. Peter Vačok advokát Ministerstvo životného prostredia SR
Ing.Mgr. Pavel Franko tajomník Bezpečnostnej rady SR Predseda vlády SR
Mgr.Art. Veronika Remišová, ArtD., M.A podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
alt.JUDr. Ján Magušin riaditeľ kancelárie ministerky, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
JUDr. Tomáš Rulíšek, PhD., MBA neuvedené Slovenská informačná služba
alt. JUDr. Tomáš Čičmanec  neuvedené Slovenská informačná služba
plk. JUDr. Martina Uhlíková riaditeľka odboru kontroly a dohľadu, Národný bezpečnostný úrad Národný bezpečnostný úrad
JUDr. Richard Sviežený generálny riaditeľ sekcie trestného práva, Ministerstvo spravodlivosti SR Ministerstvo spravodlivosti SR
alt. Mgr. Lucia Patkolová riaditeľka odboru trestného súdnictva, Ministerstvo spravodlivosti SR Ministerstvo spravodlivosti SR 
alt. Mgr. Tomáš Hubiňák poradca ministerky pre ústavné právo, Ministerstvo spravodlivosti SR Ministerstvo spravodlivosti SR
JUDr. Ján Hrubala predseda Špecializovaného trestného súdu  Špecializovaný trestný súd 
alt. JUDr. Igor Králik podpredseda Špecializovaného trestného súdu Špecializovaný trestný súd 
JUDr. Stanislav Jakubčík predseda Rady prokurátorov SR Rada prokurátorov SR
Mgr. Barbora Hubertová vedúca oddelenia násilnej a všeobecnej kriminality trestného odboru  Generálna prokuratúra SR
prof. JUDr. Ján Mazák, PhD.  predseda Súdnej rady SR Súdna rada SR

Generálna prokuratúra SR zakázala prítomnosť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na medzirezortných aktivitách mimo prokuratúr

Generálna prokuratúra SR zakázala prítomnosť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na medzirezortných aktivitách mimo prokuratúr, vrátane účasti na pracovnej skupine Bezpečnostnej rady SR ako aj na pracovnej skupine k zmene paragrafu 363 Trestného poriadku. V tlačovej správe o tom informovala ministerka investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Toto, ako aj stíhanie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) alebo obvinenie novinárov Denníka N je podľa nej súčasť aktuálneho zápasu o očistu Slovenska a o právny štát. 

"Nikto nečakal, že zápas bude ľahký, no práve preto sú kľúčové riešenia, ktoré posilnia právny štát tak, aby sa systém spravodlivosti nedal zneužívať ani oligarchami, ani mafiou a ani politikmi," uviedla Remišová.

Ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová prinesla na zasadnutie pracovnej skupiny návrhy na zmeny týkajúce sa policajnej inšpekcie, špeciálnej a generálnej prokuratúry, na nový prístup k sporným zákonným ustanoveniam aj k výberu sudcov, prokurátorov a policajtov. Skonštatovala to vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že zmeny na Úrade inšpekčnej služby, špeciálnej i generálnej prokuratúre sú nevyhnutné.

"Útok na vyšetrovateľov NAKA, ktorí vyšetrujú korupciu na najvyšších miestach, ukázal potrebu okamžitej diskusie o situácii v našich bezpečnostných zložkách. Ľudia nám dali dôveru na to, aby sme očistili štát od korupcie a organizovaného zločinu na najvyšších miestach. Policajti a prokurátori, ktorí svoje poslanie berú vážne, začali stíhať aj dovtedy nedotknuteľných. Zásahom inšpekcie, ktorá korupciu roky tolerovala, boli vyšetrovatelia odstavení,“ napísala Remišová, podľa ktorej sa musia ozrejmiť aj podozrenia z opakovaného zneužívania Slovenskej informačnej služby.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic: Rozhodnutie generálneho prokurátora som zobral na vedomie

"Rozhodnutie generálneho prokurátora SR som zobral na dnešnej operatívnej porade na vedomie. V tejto súvislosti vítam minulotýždňové stanovisko Rady prokurátorov SR, ako jediného reprezentatívneho orgánu prokurátorov, v ktorom je uvedené: Rada prokurátorov považuje verejné vyjadrovanie najvyšších predstaviteľov prokuratúry za prirodzenú a nevyhnutnú súčasť výkonu ich verejnej funkcie. Je nevyhnutné, aby orgány prokuratúry prezentovali svoju činnosť, ale aj závažné problémy pred spoločnosťou.“

Daniel Lipšic chce viesť prokuratúru otvorene. "Som presvedčený, že len diskusia založená na vecných a presvedčivých argumentoch nás môže posúvať ďalej v nachádzaní riešení na problémy práva a spravodlivosti. Ako som uvádzal pri mojom verejnom vypočutí vo februári tohto roku – bol som, som a budem zástancom otvorenej prokuratúry. Domnievam sa, že v 21. storočí by prokuratúra členského štátu EÚ nemala byť vnímaná ako vojensky organizovaná štátna inštitúcia," uzavrel vo svojom stanovisku Lipšic. 

Veronika Remišová: Systémových opatrení sa najviac bojí Robert Fico

"Zápas za očistu Slovenska a za právny štát je mimoriadne dôležitý práve v tejto dobe. To, že generálna prokuratúra zakázala prítomnosť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na medzirezortných aktivitách mimo prokuratúr, vrátane účasti na pracovnej skupine Bezpečnostnej rady ako aj na pracovnej skupine k zmene paragrafu 363, stíhanie vyšetrovateľov, ktorí vyšetrujú korupciu na najvyšších miestach v policajnom zbore a najnovšie aj obvinenia novinárov sú súčasťou tohto zápasu. Nikto nečakal, že zápas bude ľahký, no práve preto sú kľúčové riešenia, ktoré posilnia právny štát tak, aby sa systém spravodlivosti nedal zneužívať ani oligarchami, ani mafiou a ani politikmi. Takýchto systémových opatrení sa najviac bojí Robert Fico a jeho skupina, preto vyvíjajú obrovské úsilie na spochybnenie a zablokovanie všetkého, čo by narušilo roky budovaný systém "našich ľudí," konštatovala ministerka spravodlivosti Veronika Remišová. 

Najčítanejšie správy