Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dušan Kováčik je vinný. Robert Fico zablahoželal novinárom za špinavú robotu
Zdielať na

Dušan Kováčik je vinný. Robert Fico zablahoželal novinárom za špinavú robotu

Archívna reportáž

PEZINOK / Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov. Rozhodla o tom dnes samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Sudkyňa uznala za vinného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, že Ľudovítovi Makóovi vynášal z vyšetrovacích spisov a sťažoval vyšetrovanie zločineckej skupiny takáčovcov. Dušana Kováčika odsúdili aj za úplatok 50 tisíc, ktorý zobral za prepustenie bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Sudkyňa Pamela Záleská uviedla, že výška trestu je 14 rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. 

Rozsudok si prišli do miestnosti súdu vypočuť aj Robert Fico, Ľuboš Blaha a Ladislav Kamenický. "Tak vám teda blahoželám, novinári, za špinavú robotu, ktorú ste urobili, pretože toto bol monster proces. Ja si myslím, že prvé, čo treba urobiť je podať trestné oznámenie na sudkyňu za zneužívanie zákona," okomentoval výsledok súdu Robert Fico.

Strana SaS: Dnešné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu potvrdilo, že Dušan Kováčik je stelesnením skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru

"Rozhodnutie, ktorým súd odsúdil Dušana Kováčika, ukazuje, v akom stave právneho štátu bola naša spoločnosť za vlád Roberta Fica. Skutočnosť, že Dušan Kováčik bol opakovane zvolený za špeciálneho prokurátora, svedčí o tom, v akom prostredí korupcie sme za Fica žili a koľko práce je pred nami, aby sa zo Slovenska právny štát naozaj stal," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek je s rozsudkom nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom spokojný, pretože súd sa stotožnil s jeho argumentami. "Je to prvostupňové rozhodnutie, s ktorým môžeme byť spokojní,“ skonštatoval prokurátor. Špecializovaný trestný súd v Pezinku uložil bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi úhrnný trest vo výške 14 rokov. "Čo ma neteší je tá celá skutočnosť, ktorá sa odohrala, že takýto činiteľ bol zatiaľ neprávoplatne uznaný vinný z takýchto trestných činov,“ dodal Šúrek.

Obhajoba Dušana K. po rozsudku uviedla, že súd v istých momentoch porušuje prezumpciu neviny osôb. Konkrétne spomenul Ľubomíra Kudličku, ktorý nebol dodnes odsúdený za členstvo v zločineckej skupine takáčovcov. "Mal som taký dojem, z toho odôvodnenia, ako keby sa na neho prihliadalo ako na vinnú osobu,“ povedal Erik Magál. Šúrek na to reagoval, že sa k tomu vyjadroval vo svojej záverečnej reči. "Jestvuje viacero rozsudkov, kde členovia alebo osoby činné pre túto skupinu sa priznávajú k svojej trestnej činnosti a podrobne siahodlho ju opisujú a uvádzajú aj ďalšie skutočnosti, ktoré sú pre daný skutok relevantné,“ dodal.

ŠTS v Pezinku dnes uložil bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. úhrnný trest vo výške 14 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Takisto mu uložil trest prepadnutia majetku. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na mieste podal odvolanie proti výroku o vine aj výroku o treste. Celou vecou sa tak bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol v kolúznej väzbe už takmer 11 mesiacov a za ten čas sa podľa vlastných slov nemal možnosť brániť proti nezmyslom. Uviedol to na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v rámci svojej záverečnej reči. Zároveň kritizoval prílišnú rýchlosť trestného konania v jeho veci.

Dušan Kováčik je vinný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov, a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi.

Kováčik pripustil, že celý život bol nadpriemerne zarábajúcim človekom, jeho majetok je však podľa neho menší, ako ten vlastnený kajúcnikmi. "Nemám nič v Chorvátsku, žiadne byty v Bratislave," uviedol s tým, že vlastní len dom v Skalke nad Váhom. Jeho celoživotné úspory s manželkou boli podľa neho 72 000 eur. Sumu 10 000 eur, ktorú mal u seba pri zadržaní chcel podľa vlastných slov použiť na kúpu lúky, kde by choval včely. Kováčik doplnil, že po zaistení majetku jeho aj jeho manželky by si bez pomoci rodiny nemohol dovoliť ani obhajcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy