Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opozícia reaguje na zatknutie šéfa inšpekcie: Nitky vedú k Matovičovi
Zdielať na

Opozícia reaguje na zatknutie šéfa inšpekcie: Nitky vedú k Matovičovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zadržanie šéfa policajnej inšpekcie Národnou kriminálnou agentúrou otriasa politickou scénou. Hlavu Romana Mikulca žiadajú dve prieskumovo najsilnejšie strany Hlas-SD a Smer-SD.

Peter Pellegrini vidí vzniknutú situáciu za súboj v silových zložkách. Taktiež upozornil na fakt, že sa Igor Matovič stretol s takzvanými "kajúcnikmi".  "Na Slovensku už prebieha veľká vojna medzi silovými zložkami štátu. Čo je najhoršie, je že vláda stratila v priamom prenose kontrolu nad vedením silových zložiek a celým súperením. Dnešné zadržanie šéfa inšpekcie, ktorý má vyšetriť závažné podozrenia aj zo správy SIS, ktorá bola predstavená na tajnom stretnutí najvyšším predstaviteľom ale aj poslancom Národnej rady je niečo čo si naozaj nevieme vysvetliť," povedal Pellegrini.

Šéf strany Hlas-SD si taktiež myslí, že z korupcie, za ktorú je Szabó obvinený pravdepodobne vedelo vedenie skôr. "Preto sa pýtam, prečo nekonali vtedy, ak sa takéto podozrenia zakladajú na pravde. Alebo im to vyhovuje teraz, keď sa inšpekcia mala hlbšie pozrieť na príslušníkov tejto špeciálnej skupinky, ktorá nám tu vznikla,"  skonštatoval. Podľa neho na Slovensku existuje skupinka "profesionálnych svedkov" , ktorí vypovedajú tak, ako sa od nich očakáva. "Toto všetko sa nemôže diať, bez toho, aby nitky celého tohto komplotu neviedli až k politickým špičkám tejto krajiny. Ja osobne si myslím, že tieto nitky vedú priamo k Igorovi Matovičovi, ktorému tento systém veľmi vyhovoval a vyhovuje. Človek, Igor Matovič, sa stretával a potvrdil, že sa pravidelne stretával s terajšími kajúcnikmi, respektíve s týmito profesionálnymi svedkami, bohvie čo od nich chcel alebo aké informácie získaval, a premiér Heger, ktorý je o tom informovaný takisto niekoľko týždňov, nerobí nič a tento komplot kryje,"  dodal Pellegrini. Hlas-SD podľa jej šéfa chce odvolávať premiéra Eduarda Hegera, s tým, že chcú zvážiť kedy sa tak stane. Taktiež plánujú odvolať ministra vnútra Romana Mikulca.

Po zadržaní svojho nominanta sa ozvala exministerka vnútra Denisa Saková."Na základe medializovaných informácií bola správa SIS posunutá na ďalšie šetrenie Úradu inšpekčnej služby. Po krátkom čase od kontroverzného stretnutia v priestoroch SIS zadrží NAKA šéfa Úradu inšpekčnej služby. Je to náhoda, alebo niekomu prekáža možné vyšetrovanie?" napísala Saková.

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že polícia dnes zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Sz. v súvislosti s obvinením z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20-tisíc eur.

Robert Fico plánuje v súvislosti so zatknutím a udalosťami posledných dní žiadať hlavu ministra vnútra. Uviedol, že tak strana spraví už na najbližšej schôdzi parlamentu. Expremiér vidí prepojenie medzi tajnou schôdzkou v SIS a  zatknutím Szabóa. "Po tom, čo zobrali do väzenia pána Pčolinského, čo vykopli dvere pánovi Zurianovi, čo zobrali pána Kalavského, tak sa rozhodli, že umlčia inšpekciu ministerstva vnútra. Inšpekcia ministerstva vnútra je totiž tá, ktorá vyšetruje túto manipuláciu s trestnými konaniami. Toto je zastrašovanie hrubého zrna," povedal Fico, ktorý spojil toto konanie s vládou a nazval ju organizovaným zločinom.
"To, čo dnes predviedli, že zatvorili ďalšieho človeka, ktorý chce hovoriť pravdu o obludnom zneužívaní trestného práva, to už pretiekol akýkoľvek pohár trpezlivosti. Musíme v krátkom čase urobiť mimoriadne vážne kroky," uzavrel Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy