Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič poprel tvrdenia Zuriana, že chcel, aby Makóa zobrali do SIS
Zdielať na

Matovič poprel tvrdenia Zuriana, že chcel, aby Makóa zobrali do SIS

Branislav Zurian v minulosti čelil otázkam o uniknutom dokumente NAKA, ktorý hovoril o vynášajúcich funkcionároch

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo vzájomnom obviňovaní, medzi už bývalým šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom a bývalým námestníkovi SIS Borisom Beňom sa objavili mená Igor Matovič a Ľudovít Makó. Podľa Zuriana mal Boris Beňa svoje postavenie a informácie využívať vo svoj prospech. Beňa naopak vo výpovedi obviňuje Zuriana z vyzradzovania utajovaných skutočností.

Exnámestník SIS podľa informácií Topky.sk vypovedal, že mu Zurian na požiadanie povedal o detailoch, týkajúcich sa vyšetrovania prípravy úkladnej vraždy jeho priameho podriadeného. Pri tomto stretnutí malo dôjsť na reč aj o Ľudovítovi Makóovi, ktorý mal prostredníctvom Beňu zisťovať informácie, či ho má polícia v hľadáčiku.

"Povedal mi, že premiér Igor Matovič ho (Makóa, pozn. red.) potreboval bez problémov a v tichosti bez kriku dostať z funkcie od Hegera z Kriminálneho úradu Finančnej správy a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS. Neskôr mal ísť robiť do Budapešti. že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy," povedal vo výpovedi Zurian podla portálu Topky.sk

Igor Matovič doobeda novinárom povedal, že s Makóm nemal nič spoločné, a že odchádza ako šéf Kriminálneho úradu finančnej správy do Slovenskej informačnej služby nevedel. Na podvečernej tlačovej besede, na otázku TV JOJ týkajúcu sa dôvodu jeho odchodu, reagoval takto: "Bolo mi povedané, že takáto bude snaha. Ja neviem a nebol som informovaný, či sa nakoniec príslušníkom SIS stal, ale bol som informovaný, že takýto je úmysel. Neviem viac." 

To, či mohol vyzradiť utajované skutočnosti Matovič nevyvrátil. "Možno som vyzradil ale dostal som informáciu, že takýto je úmysel. Či sa skutočne príslušníkom SIS stal, to neviem,"  uviedol.

Expremiér Igor Matovič zároveň vyvrátil, že by sa s Ľudovítom Makóom rozprával o jeho učtovníctve. Spoločné stretnutie však priznal. "Stretol som sa s pánom Makóm. Raz alebo dvakrát určite. Pracovne to nebolo, to bolo ešte vtedy, keď sme boli v opozícií. Nebolo to podľa mňa súkromne,"  reagoval Matovič na otázku či sa jednalo o osobné alebo súkromné stretnutie. "Odpoviem radšej vyšetrovateľovi. Keď sa bude pýtať, veľmi rád," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy