Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peniaze pre deti rozdeľujú koalíciu. Piati vládni poslanci podporili opozičný návrh, hoci vláda má svoj vlastný
Zdielať na

Peniaze pre deti rozdeľujú koalíciu. Piati vládni poslanci podporili opozičný návrh, hoci vláda má svoj vlastný

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Peniaze pre slovenské rodiny s deťmi rozdelili koalíciu. V tejto otázke sa dokonca črtá nová koaličná kríza. Časť vládnych poslancov hlasovala za opozičný návrh, aby rodičia všetkých nezaopatrených detí dostali po 300 eur na dieťa. Vláda pritom prišla s vlastným protinávrhom.

300 eur pre všetkých, alebo 333 len pre núdznych

Túto dilemu riešili poslanci Sme rodina už od stredy 13. mája. Začalo sa to nečakaným vystúpením podpredsedu vládneho hnutia. Kopol do vlastných radov a pohrozil kolegom. "Vláda so žiadnym návrhom neprišla, ja osobne budem hlasovať za tento návrh zákona," hovorí poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský. 

Jasný signál spôsobil, že si koalícia okamžite sadla za jeden stôl a priniesla vlastný návrh

A tým je 333 eur pre každé dieťa v hmotnej núdzi. "Chcete mi povedať, že tí ľudia z tých osád budú utekať kúpiť deťom potraviny, oblečenie, to, čo potrebujú? Nie. Budú kupovať alkohol, mobilné telefóny a televízory," hovorí predseda Smeru-SD Róbert Fico.

Boris Kollár to obhajoval tým, že návrh hlasu, aby 300€ dostali všetky deti je neadresný

"Prečo by mali Kollárové deti dostávať. Ja by som dostal cez 3000 euro," hovorí Kollár (Sme rodina). Očakávalo sa teda, že hnutie sme rodina návrh hlasu nepodporí. Veď vláda prišla s vlastným. Napriek tomu sa piati poslanci vzbúrili a hlasovali za. Nielenže tým porušili koaličnú zmluvu, ale hlasovali aj proti vôli svojho predsedu. "Je to zdvihnutý prst pre našich koaličných kolegov, pretože vlastne podmienka zotrvania vo vláde a podmienka Sme rodiny bola tá, že budeme pomáhať všetkým rovnako. Dva mesiace, po dvoch mesiacoch sa nič nestalo," hovorí poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina).

​Dnešné hlasovanie o návrhu hlasistov prinieslo aj dva kuriózne momenty

Jedným je fakt, že práve Peter Pčolinský, ktorý vládu včerajším vystúpením vyprovokoval, napokon nedodržal slovo a za návrh nehlasoval. "Aj vzhľadom na to moje vystúpenie bola rýchlo koaličná rada a tým pádom my sme aj trošku, naši poslanci tými vystúpeniami dotlačili vládu, aby okamžite začala niečo robiť," hovorí Pčolinský. 

Pellegrini na hlasovaní nebol 

Druhou kuriozitou bolo to, že práve jeden z navrhovateľov, samotný Peter Pellegrini na hlasovaní ani nebol. "Vzhľadom na to, že mám vážne problémy s chrbticou, som mal dohodnuté vyšetrenie, ktoré sa nedalo presunúť," hovorí Pellegrini. Aj keby na hlasovaní bol, jeho návrh by do druhého čítania neprešiel. To, že návrh podporili aj piati rebeli zo Sme rodina ho potešilo. "Ďakujem im a aj osobne, keď s nimi budem, tak im každému podám ruku a poďakujem, že napriek tomu, čo včera predviedla vládna koalícia, tak hlasovali tak, ako to cítili," hovorí Pellegrini.

 Koaliční partneri už takí nadšení nie sú

Boli totiž dohodnutí, že všetci podporia vládny návrh. "Akékoľvek hlasovanie mimo tejto dohody je porušením koaličnej zmluvy," hovorí poslanec NR SR Andrej Stančík (OĽaNO). "Ťažko k tomu niečo dodať. Myslím, že k tomu bude koaličná rada a príjme sa teda nejaké rozhodnutie," hovorí poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS). Ktorým deťom a koľko peňazí pošle vláda teda bude ešte predmetom horúcich koaličných rokovaní. Už teraz je isté, že to nebude jednoduché.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy