Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci OľaNO na čele so Záborskou porušili koaličnú zmluvu. Predložili návrh týkajúci sa interupcií bez vedomia koaličných partnerov
Zdielať na

Poslanci OľaNO na čele so Záborskou porušili koaličnú zmluvu. Predložili návrh týkajúci sa interupcií bez vedomia koaličných partnerov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Anna Záborská zo strany Oľano predložila do parlamentu návrh, o ktorom neboli informovaní koaliční partneri. Strana tým porušila koaličnú zmluvu. Uznesenie je k správe Európskeho parlamentu, ktorá sa týka oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v EÚ v rámci zdravia žien.

Predloženie takéhoto návrhu, ktorý nie je dopredu prerokovaný s koaličnou radou, sa pokladá za porušenie koaličnej zmluvy. Poslanci na čele s Annou Záborskou navrhujú, aby parlament prijal uznesie k správe europarlamentu, ktorá sa týka oblasti sexuálneho zdravia. Túto správu vypracoval europoslanec Predrag Matič, zatiaľ je v štádiu schválenia výboru europarlamentu a následne sa o nej bude hlasovať. 

Návrh správy sa týka situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v EÚ v rámci zdravia žien

V správe sú viaceré problematiky napríklad: 

  • Komplexná sexuálna výchova na prospech mladým ľuďom
  • Moderná antikoncepcia ako stratégia na dosiahnutie rodovej rovnosti
  • Starostlivosť spojená s bezpečným a legálnym umelým prerušením tehotenstva ako
    pevná súčasť zdravia žien a ich práv
  • Starostlivosť v materstve pre všetkých

Správa napríklad vyzýva členské štáty, aby zabezpečili prístup k antikoncepčným metódam, čím sa zaručí základné právo na zdravie. V správe sa uvádza napríklad aj: "Keďže v niektorých členských štátoch stále platia zákony, ktoré zakazujú umelé prerušenie tehotenstva s výnimkou prísne vymedzených okolností, a ženy sú tak nútené vyhľadávať nelegálne služby umelého prerušenia tehotenstva, cestovať do iných krajín alebo donosiť dieťa proti svojej vôli, čo je porušením ľudských práv a formou rodovo motivovaného násilia."

Záborská navrhuje, aby Slovenský parlament odkázal tomu európskemu, že ide o kompetencie jednotlivých krajín

"Ja si myslím, že ja rešpektujem v oblasti sexuálnych a reprodukčných práv alebo rodinného práva, si Slovenská republika príme takú legislatívu, akú chce. Ja nehovorím, či je tá legislatíva dobrá, alebo zlá, taká, aká je väčšinová vôľa občanov a podľa toho zvolia poslancami národnej rady, tak si zvolia takúto legislatívu. Sme proti tomu, aby prekračoval Európsky parlament svoje kompetencie a chceli nám nanútiť niečo, čo je v našej kompetencií," hovorí Záborská. 

​Koaliční partneri s návrhom nesúhlasia 

Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa s uznesením Záborskej právne nestotožňuje. "Pri tomto druhu správy nejde o nič záväzné. Bolo by to schválenie právnej absurdnosti z našej strany ako zákonodárneho orgánu. A tiež by sa nám nepáčilo, keby iný parlament komentoval naše uznesenie, ako to v tomto prípade chceme robiť my voči Európskemu parlamentu. Z tohto dôvodu sa s tým právne nestotožňujem, ale nechávam to aj na diskusiu a posúdenie ďalších kolegov, " hovorí Marcinková. 

Podľa europoslenca Martina Hojsíka (PS, RE) návrh Záborskej znie ako: "Nestarajte sa nám do toho, že porušujeme ľudské práva," uviedol. "Myslím si, že Európsky parlament má právo sa nelegislatívnym spôsobom k tomuto vyjadriť. Bol by som smutný z toho, keby sa NR SR vyjadrila, že europarlament k tomu nemá, čo hovoriť," dodal. 

​"Strana SaS nebola informovaná o predložení tohto návrhu," hovorí poslanec NR SR Miroslav Žiak (SaS). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy