Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič prišiel s navýšením rozpočtu o viac ako 3 miliardy. Nielen opozícii, ale ani koalícii sa to nepozdáva
Zdielať na

Matovič prišiel s navýšením rozpočtu o viac ako 3 miliardy. Nielen opozícii, ale ani koalícii sa to nepozdáva

BRATISLAVA / O takmer tri a pol miliardy sa má náhle navýšiť náš rozpočet. Na tak malú krajinu je to veľká suma, ktorá navýši náš dlh. Matovičova zmena postavila hneď do pozoru Richard Sulíka, ako aj ekonómov a opozíciu.

Všetkým prekáža najmä fakt, že ide o náhlu zmenu, ktorú ministerstvo financií jasne neozrejmilo. Igor Matovič o nej ani neinformoval osobne - odletel do Ameriky - a nechal to na podriadených.

Na Covid už vláda minula miliardu a do rezervy si tak pridáva cez dve miliardy. Na tak malú krajinu veľké sústo. Takýto zásah do rozpočtu minister financií nepredstavil pritom sám. Odletel na rokovania s US Steel do Ameriky a nechal to na štátneho tajomníka. "Deficit verejných financií by mal vzrásť zo 7 na 9,9% HDP a dlh zo 60,6 na 64,1%," informoval štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík. 

Matovičove náhle navýšenie rozpočtu v momente vyvolalo nevôľu koaličného partnera Richarda Sulíka. SaS za tento zmenený rozpočet ani nezahlasovala.
"Toto je proti DNA strany Sloboda a Solidarita, aby sme tu len takto zvýšili výdavky o 3,5 miliardy," konštatoval Sulík. Máme historicky najvyšší dlh a keď nám stúpne deficit na skoro 10%, tak dosiahneme nový rekord aj v ňom. Matovičova zmena nepostavila do pozoru len Sulíka, ale aj ekonómov. 

"Je v tej dôvodovej správe veľmi nejasne popísané, je veľmi krátka a tie výdavky sú tam členené do pomerne úsporných kategórií a je vlastne veľmi ťažko poznať na čo sú určené," vyjadril sa ekonóm SAV, Vladimír Baláž. Vláda okrem toho v dokumente otvorene hovorí, že ozdravovať verejné financie začne až v roku 2023. "Matovič sa správa, že po nás potopa. Jednoznačne ide gréckou cestou," povedal Ladislav Kamenický zo strany SMER-SD. "V dobrých časoch šetriť a v zlých časoch míňať. My potrebujeme pomôcť ekonomike," reagoval štátny tajomník Ľuboš Jančík. 

Podľa národnej banky je však naša pomoc jedna z najhorších v únii a aj my sme vám počas celej pandémie prinášali príbehy podnikateľov, ktorí sa na ňu sťažovali. Vláda v Programe stability pripúšťa ale, že deficit nakoniec môže byť nižší, ak sa neminie celá rezerva. O tom pochybuje opozícia. "Táto vláda za dva roky zatne sekeru 20 miliárd eur," konštatoval Peter Pellegrini. Novela zákona o štátnom rozpočte sa len v stredu odklepla na vláde. Už v piatok, 14. mája, sa o nich má hlasovať v parlamente. aj to je jedna z vecí, ktorá sa kritikom na tom nepáči. "Takto sa nedá pristupovať k verejným peniazom, že z večere do rána nejaký dokument a rýchlo schváliť," vyjadril sa Richard Sulík. "Je to naozaj neštandardne tlačený zákon do parlamentu," doplnil ekonóm Baláž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy