Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dámske návštevy Borisa Kollára počas lockdownu stále nie sú prešetrené
Zdielať na

Dámske návštevy Borisa Kollára počas lockdownu stále nie sú prešetrené

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už viac než mesiac je okolo pobytu predsedu parlamentu v nemocnici ticho. Nateraz ani nič nenasvedčuje tomu, že by sa to zmenilo. Ako to bolo s dámskymi návštevami Borisa Kollára v nemocnici v čase, keď platil zákaz návštev, sa prešetruje. Vynárajú sa však ďalšie pochybnosti o postupe štátnych orgánov.

Pobyt predsedu parlamentu sa v tejto nemocnici skončil predčasne. Na Silvestra tu definitívne skončila aj námestníčka pre ošetrovateľstvo. Zlomom v jej kariére je hospitalizácia Borisa Kollára. Ona sa s ním síce nikdy nestretla ale zastala sa svojich podriadených zo známej čajovej kauzy. "Dámske návštevy nedodržiavali žiadne pravidlá ani hygienicko-epidemiologický režim. Po oddelení chodili bez ochranných prostriedkov," citát z denníka Sme. 

"Bola som osobne upovedomená generálnym riaditeľom, že som sklamala jeho dôveru, keďže som sa podľa jeho názoru nemala postaviť na stranu sestier." stanovisko námestníčky pre ošetrovateľstvo Márie Idešicovej. "Pevne verím, že za tým nie sú snahy riaditeľa si urobiť vlastné personálne zmeny na úkor mojej osoby," hovorí predseda NR SR (SME RODINA) Boris Kollár. 

Koaliční poslanci z SaS aj Za ľudí volali po dôslednom prešetrení. Europoslankyňa Nicholsonová hovorila o okamžitej demisii. Nadácia zastavme korupciu podala podnet. "Aby úrad verejného zdravotníctva preveril okolnosti vstupu iných osôb do zdravotníckeho zariadenia v čase, keď boli návštevy vo všeobecnosti zakázané," informuje advokát Peter Kováč. 

Podnet nadácia zaslala hlavnému hygienikovi aj ministerstvu vnútra, pod ktoré Nemocnica Svätého Michala patrí. Oba, tie isté podnety napokon skončili na tej istej adrese. "Hygienik ministerstva požiadal nemocnicu o vyjadrenie vo veci a termín stanovil na 18. 1. 2021. Po tomto čase vyhodnotí všetky podklady a vydá stanovisko," informuje hovorca ministerstva vnútra SR Peter Lazarov. "Nemocnica Svätého Michala je zdravotníckym zariadením, ktoré je všeobecnou nemocnicou. Dôvod, prečo by to malo byť pod hygienikom ministerstva vnútra je veľmi sporný," hovorí Kováč. 

Ministerstvo má teda prešetriť postup svojej nemocnice. Právnik spomínanej nadácie nad úradným postupom krúti hlavou. "Momentálne sa už niekoľko týždňov nedeje nič," informuje Kováč. "Dozor nad plnením požiadaviek vyplývajúcich z vyhlášok vykonávajú a sankcie ukladajú orgány verejného zdravotníctva. Medzi ne zahŕňame aj inštitút rezortného hygienika, v tomto prípade rezortného hygienika ministerstva vnútra. Ten sa pri vyhodnocovaní jednotlivých podnetov musí riadiť v zmysle platných vyhlášok," informuje hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

Predseda parlamentu, dnes nedvíhal telefón. O kauze verejne ďalej nehovorí. Ani koaliční partneri sa s ním o tom, ako to bolo s dámskymi návštevami v nemocnici v čase zákazu návštev, nebavili. "Nie, vôbec," hovorí premiér Igor Matovič (OĽaNO)."Na to nevidím dôvod, to nech si vysvetľuje Boris Kollár," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Spojili sme sa aj s námestníčkou, ktorá nemocnicu opustila po 35tich rokoch, na kameru hovoriť nechcela. No naznačila, že ani jej odchod neprebehol hladko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy