Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Holého návrh verejného obstarávania: O stiahnutie ho požiadal aj šéf Úradu pre verejného obstarávanie
Zdielať na

Holého návrh verejného obstarávania: O stiahnutie ho požiadal aj šéf Úradu pre verejného obstarávanie

Google News Button Sledovať správy

BRTISLAVA / Novela zákona o verejnom obstarávaní čelí kritike z každej strany. Zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého má 300 zásadných pripomienok.

Vážne výhrady má aj samotný Úrad pre verejné obstarávanie. Predseda UVO Hlivák žiada aj na základe pripomienky generálnej prokuratúry vicepremiéra, aby novelu zákona stiahol. Poslanec za ľudí Miroslav Kollár dokonca avizuje, že prípadné hlasovanie za túto novelu bez zmien by mohlo mať dopad aj na jeho pokračovanie v koalícii.

"Úprimne, celej tejto legislatívnej iniciatíve nerozumiem. Na stole je podľa môjho názoru dobrý legislatívny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne samotného ÚVO, ktorý reaguje aj na ľuďmi z praxe roky požadovanú potrebu zjednodušenia obstarávania a zároveň zachováva dostatočnú mieru transparentnosti vo vzťahu k efektívnosti verejného obstarávania a je odladený aj s Európskou komisiou," napísal Kollár na facebooku. Podľa neho by prijatie zákona bolo v rozpore s programovým vyhlásením vlády.

"Neviem si predstaviť, že po rokoch primátorovania, počas ktorých sme otvorili vládnutie na úrovni mesta ako sa len dalo, zaviedli sme do verejného obstarávania princípy (napríklad elektronické aukcie), ktoré nám umožnili ušetriť rádovo milióny eur a dostali sme mesto Hlohovec na 4. miesto v rebríčku najtransparentnejších miest, budem mať v roku 2022 odovzdať mesto niekomu, kto bude môcť zadávať v podstate všetky zákazky v takom meste, ako je naše, takmer podľa ľubovôle. Osem rokov práce celého nášho tímu vyletí do roka a do dňa hore komínom,"dodal. 

Podľa jeho si v prípade prijatia koalícia strelí do vlastného kolena a pôjde proti vlastnému vládnemu programu. Zákon nepodporí a dodal, že "budem zvažovať, či som ešte tam, kde som, vôbec správne."

O stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní z legislatívneho procesu požiadal vicepremiéra Štefana Holého prostredníctvom listu predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Urobil tak na základe zásadnej pripomienky generálnej prokuratúry (GP), podľa ktorej úrad vicepremiéra nemá kompetenciu predkladať legislatívne zmeny zákona o verejnom obstarávaní. Podľa Hliváka GP konštatuje primárnu a výlučnú legislatívnu pôsobnosť ÚVO na eventuálne zmeny a doplnenia zákona o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

"Zároveň GP prezentuje názor, že Úrad podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, má v oblasti legislatívnej pôsobnosti koordinačnú a podpornú (zabezpečovaciu) právomoc, a to ad hoc vo vzťahu k ÚVO, ktorý je ústredným orgánom štátnej správy pre verejné obstarávanie,” dodáva Hlivák. Šéf úradu zároveň upozornil, že samotná generálna prokuratúra konštatuje v súvislosti s prípravou a predložením návrhu zákona do legislatívneho procesu nedodržanie kompetenčného zákona.

Vzhľadom na uvedené stanovisko je podľa Hliváka zrejmé, že v dôsledku porušenia kompetenčného rámca bola porušená aj zásada legality, ktorá je upravená v Ústave SR. “Listom som preto pána vicepremiéra Štefana Holého ako predkladateľa návrhu zákona požiadal o jeho stiahnutie z legislatívneho procesu. Zároveň som ho požiadal, aby prehodnotil svoj nesúhlas s tým, aby náš úrad mohol predložiť do legislatívneho procesu zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú sme vypracovali v širokej odbornej diskusii a ktorú som pánovi Holému predložil ešte v októbri. Svoj list som na vedomie zaslal aj pánovi premiérovi,” dodal predseda ÚVO.

Ako informovala Janka Zvončeková, riaditeľka tlačového odboru ÚVO, Miroslav Hlivák opakovane kritizuje, že v novele z dielne vicepremiéra Štefana Holého je pre spoločnosť viacero škodlivých návrhov. Úrad svoje odborné stanovisko k tejto novele vyjadril aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní, v rámci ktorého uplatnil zásadné pripomienky.

Najčítanejšie správy