Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V pondelok by mal zasadnúť Ústredný krízový štáb, prejednávať bude zrejme tvrdý lockdown
Zdielať na

V pondelok by mal zasadnúť Ústredný krízový štáb, prejednávať bude zrejme tvrdý lockdown

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Návrh pandemickej komisie, aby vláda rozhodla o tvrdom lockdowne čím skôr, stále rezonuje. Ľudia v panike vo veľkom nakupujú a opozícia to kritizuje. Zdvihnutý prst má aj koaličný partner, Richard Sulík. Podľa neho pre takéto rozhodnutia treba fixný a dlhodobý plán.

"Ono to ostane stále takéto hektické, až kým nebudeme mať prijatý predvídateľný plán, ktorý zároveň bude logický a pochopiteľný. A potom hlavne nemeniť to každú chvíľku," vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

"Nie som si istý, či tu pravá ruka vie, čo robí ľavá. Pretože, ak v stredu bolo ešte všetko fajn a v piatok je už zrazu kríza, tak som si nie istý, kto tu má vlastne dáta a na základe akých sa rozhoduje," pridal sa expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Podľa Richarda Sulíka už v pondelok zasadne ústredný krízový štáb. Témou rokovania bude zrejme aj návrh pandemickej komisie. Mimoriadne zasadnutie vlády ale ešte zvolané nebolo. Premiér Igor Matovič je stále ticho, dokonca aj na sociálnej sieti."Tiež ma to prekvapilo, ale asi aj toto má nejaký dôvod," reagoval Sulík. "Vláda bude podľa mňa skôr ako v stredu. Ja som vo veľmi intenzívnom kontakte s pánom premiérom. Pán premiér ešte pripravuje určité podklady na vládu," ozrejmil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 

Presný termín minister Krajčí neprezradil. "Ja si dokonca myslím, že bude tá vláda skôr. Možno aj zajtra bude," doplnil Krajčí. Až potom sa dozvieme, či bude tvrdý lockdown a kedy, prípadne, či bude v takom rozsahu, aký požaduje pandemická komisia. Podľa informácií TV JOJ v hre je termín 17. december. Ak ale vláda zasadne skôr, hrozil by tiež skorší termín zákazu vychádzania.

"My by sme boli veľmi radi, keby to bolo skôr ako 21. A aby bol aj prísnejší. Epidemiológovia a infektológovia naozaj nechcú zle tejto krajine," ubezpečil Krajčí. "Počkáme najprv, čo bude naozaj prijaté. Uznesenia pandemickej komisie majú odporúčací charakter," vysvetlil Sulík. "Určité opatrenia mali už prísť podstatne skôr. Čo robila pandemická komisia po celoplošnom testovaní. 40-dní sa tu skoro neprijalo žiadne opatrenie," upozornil Pellegrini. 

Obavy už má aj expremiér. "Tu my naozaj nevieme a dnes ani ja netuším, či v pondelok večer nám na tlačovej konferencii premiér neoznámi, že od utorka sa nemôžme hýbať," obáva sa. 

Časté zmeny opatrení a piatkový návrh pandemickej komisie ľudí úplne vystresovali. Celý víkend masovo nakupovali a pred obchodnými centrami bol veľký problém zaparkovať. Chceli stihnúť čo najviac. "V tej spoločnosti už vládne taká beznádej, že mnohí dokonca, a toho sa obávam, už budú aj nerešpektovať akékoľvek nariadenia," skonštatoval Pellegrini. 

Aj preto Richard Sulík zastáva názor prezidentky, že by mal žezlo riadena pandemického problému prevziať niekto iný. "Áno, manažéri rangu Petra Škodného by takúto vec zvládli. Je to, samozrejme, len na rozhodnutí premiéra," dodal Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy