Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament odklepol výšku tehotenskej dávky. Hlasovanie o štátnom rozpočte sa odkladá
Zdielať na

Parlament odklepol výšku tehotenskej dávky. Hlasovanie o štátnom rozpočte sa odkladá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hlasovanie o zmenách v ústave a v justícii sa odkladá. A rovnako sa dnes nakoniec v parlamente nehlasovalo ani o štátnom rozpočte. Pri ústavných zákonoch je totiž potrebných viac ako 90 hlasov poslancov a týmto počtom si dnes koalícia istá nebola.

Debata k zákonu roka, akým je štátny rozpočet, bola prekvapivo rýchla, krátka a skôr v réžií opozičných poslancov. Minister financií Eduard Heger trvá na tom, že je to zodpovedný rozpočet v krízových časoch. "Tento rozpočet však nie je iba rozpočtom pravdy, ale je aj rozpočtom záchrany a zodpovednosti. Po mnohých rokoch bude v rozpočte menej peňazí, ako tomu bolo rok predtým. To sme tu dlho nemali, a napriek tomu sme navyšovali v jednotlivých kapitolách výdavky, aby sme pomohli," tvrdí Heger (OĽaNO).

"Ako podpredseda samosprávneho kraja Vám chcem v úvodzovkách poďakovať za to, že tým, že sa zvýši rodičovský bonus, tak už v budúcom roku budú mať mestá, obce ale aj samospráve kraje menej financií v rozpočte, v tej príjmovej časti. Hlasovať o štátnom rozpočte sa bude až zajtra a podobne to dopadlo aj so zmenou ústavy a zmenami v justícií, keďže poslancov v koalícií nie je dostatok, aby to prešlo pohodlnou ústavnou väčšinou. Dôvod je veľmi prozaický, niektorí poslanci čakajú na výsledky PCR testov pre kontakty s pozitívnymi osobami. Popoludnie v parlamente patrilo aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ktorý predložil zákon o zmene termínov pre registráciu vozidiel, taktiež sa debatovalo o pomoci pre nemocnice vrámci oddlženia. 

Vážnejšia a širšia debata sa rozpútala pri tehotenskej dávke, ktorú dnes parlament definitívne odklepol. Pre mamičky od 27. týždňa príspevok až po dobu, kým nezačnú poberať buď materskú alebo rodičovský príspevok ako taký, v priemere je to suma dvesto eur.  

Stále sa čaká kedy dorazí z Úradu vlády novela zákona a zmena ústavy, kde chcú vládny poslanci a politici meniť spôsob predlžovania núdzového stavu, čo tak isto čelí v parlamente veľkej kritike zo strany opozície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy