Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič nevidí nič zlé na tom, že bol v čase zákazu návštev za Kollárom v nemocnici. Hlavný hygienik Mikas má iný názor
Zdielať na

Matovič nevidí nič zlé na tom, že bol v čase zákazu návštev za Kollárom v nemocnici. Hlavný hygienik Mikas má iný názor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič nevidí nič zlé na tom, že bol spolu s kooaličnými partnermi v nemocnici za Borisom Kollárom. Najmä v časoch, kedy ľudia nemôžu chodiť za svojimi blízkymi do nemocníc v čase pandémie a sú vo všetkých nemocniciach na Slovensku zakázané návštevy. Iný pohľad na vec má hlavný hygienik Ján Mikas.

Redaktorovi Samuelovi Migaľovi sa podarilo spojiť aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Jeho reakciu uvidíte v Novinách o 19:30.

Premiér Igor Matovič niekoľkokrát novinárom pred ústredným krízovým štábom povedal, že nič zlé nespravil, keď bol spolu s koaličnými lídrami za Borisom Kollárom v nemocnici. "Predtým ako som tam prišiel, som sa informoval a bolo mi povedané, že je to samostatný trakt, kde je úplne iný režim ako v nemocnici a bez problémov tma na návštevu môžem ísť. Až potom som tam išiel," uviedol Igor Matovič. 

Na pripomienku TV JOJ, že minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že Kollár žiadny špeciálny režim nemá, odpovedal takto: "To neviem, to si vyriešte s ním. Ja som takúto informáciu dostal a bez toho, že by som takúto informáciu dostal, by som tam nešiel," dodal Matovič. Premiér otázky novinárov týkajúcich sa návštevy u Kollára považuje za lynč. 

Redaktor TV JOJ Samuel Migaľ chcel vedieť názor premiéra, keď v Čechách odvolali ministra po tom ako ho videli bez rúška na verejnosti, či včerajšia návšteva v nemocnici by nemala byť podobná. Premiér otázku odignoroval a odišiel. 

​Iný názor na celé stretnutie v nemocnici má ale hlavný hygienik Ján Mikas. "Platí vyhláška ministerstva zdravotníctva. Pokiaľ viem, tak je zákaz návštev s výnimkou, keď sú vážne stavy a je na návšteve kňaz alebo blízka rodina a dodržiavajú sa prísne hygienické opatrenia," uviedol Ján Mikas. Na otázku TV JOJ, či je výnimka na to, aby koaliční partneri navštívili Borisa Kollára v nemocnici odpovedal hlavný hygienik Ján Mikas takto: "O takej výnimke neviem."

"Túto informáciu mám z médií a z môjho pohľadu to považujem za nešťastné riešenie, nakoľko si treba uvedomiť, že pri dnešnej epidemiologickej situácii je veľké riziko zánosu do takéhoto zariadenia. Ohrozený môže byť aj zdravotnícky personál aj pacient, čo tam leží a môžu sa aj títo návštevníci infikovať," dodal Mikas. 

Na otázku, kto by mal niesť za zodpovednosť. "Ja si myslím, že je to v kompetencii manažmentu zdravotníckeho zariadenia. To by malo nejakým spôsobom nastaviť nejaké pravidlá, ktoré sú jasné," dodal hlavný hygienik. 

​Minister zdravotníctva Marek Krajčí už ráno pred rokovaním vlády uviedol, že sa premiéra bude pýtať na celú situáciu. Pre ústredným krízovým štábom predstúpil pred novinárov. "Ja som sa dozvedel, že to bol úplne samostatný trakt. Tam nie sú povolené žiadne iné návštevy ani zdravotníci. Nedochádza k mixovaniu žiadnych ľudí. Tak som minimálne bol rád, že nikoho neohrozil," uviedol Krajčí. 

"Každý jeden z nás sme občanom tejto krajiny a platia rovnaké pravidlá. Tieto pravidlá boli porušené. Ako minister zdravotníctva musím povedať, že tým, že je pán Kollár hospitalizovaný tak, ako bol hospitalizovaný, neboli ohrození žiadni iní pacienti ani personál. Takže v tomto prípade je to iné," tvrdí Krajčí

Na otázku, či nebol ohrozený samotný Boris Kollár, odpovedal Krajčí takto: "On ako pacient by mohol byť ohrozený v prípade, že by za ním prišli naozaj ľudia, ktorí sú nakazení. Predpokladám, že dodržiavali rúška," dodal. 

výnimky: pri umierajúcich, pri kňazoch, otcoch pri pôrode, návštevy môžu mať aj deti, ktoré zostávajú v nemocniciach. 

Kollárov stranícky kolega a zároveň minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ráno pred rokovaním vlády uviedol, že predseda NR SR má mať v nemocnici údajne špeciálny vchod, cez ktorý prijíma pracovné návštevy. Dodal, že predseda parlamentu má pobyt v nemocnici zabezpečený tak, že môže pracovať a prijímať návštevy. Jeho slová potvrdil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Aj podľa jeho informácií má Kollár samostatný režim a vstup. Dodal, že pri stretnutí mali byť dodržané všetky pravidlá v rámci bezpečnosti a ochrany zdravia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy