Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V koalícii "pokoj zbraniam"? Zrejme len na oko, konflikt Kollára a Šeligu zanechal stopy
Zdielať na

V koalícii "pokoj zbraniam"? Zrejme len na oko, konflikt Kollára a Šeligu zanechal stopy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Horúce hlavy vychladli. Takto by sa dala v stredu opísať atmosféra v Národnej rade SR po emóciách pri odvolávaní predsedu Borisa Kollára z utorkovej schôdze. Miestami to vyzeralo na vážnu koaličnú krízu. Lenže dnes je všetko inak. Aspoň naoko.

Diplomovka vyriešená, konflikty zažehnané, ide sa ďalej. Po včerajšej búrke sa v parlamente v stredu opäť vyjasnilo. "Áno, zajtra vyjde slnko. My sme nestiahli chvost, len nechceme rozbiť koalíciu." Takto ešte v utorok uzavrel konflikt s predsedom parlamentu podpredseda Juraj Šeliga (Za ľudí). V stredu už však bolo vidieť, že spomínaná búrka zanechala stopy. Zjavne len ťažko prehĺta slová Borisa Kollára na adresu jeho predsedu Andreja Kisku.

"Nepočul som ho na námestiach stáť a rozprávať, že má predsedu trestne stíhaného človeka, ktorý bol daňovým podvodníkom," vyjadril sa predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). "Bolo by dobré, keby sa tie vzťahy aspoň mierne normalizovali, ale myslím si, že to bude komplikované," okomentoval vzťah s Kollárom Šeliga. 

"Ako on si povedal otvorene smerom ku mne, tak dostal otvorene smerom k nemu. Ale tým je to pre mňa uzavreté, ja nemám v sebe ani v srdci hnev. Takže pre mňa je to uzavreté, môžu sa absolútne spoľahnúť na nás, držíme lajnu," odkázal Kollár. 

O útoku na Andreja Kisku bola v stredu reč aj na úrade vlády. Veronika Remišová chce, aby sa koaliční súperi pred kamerami nehádali. "Je neracionálne, aby takéto emotívne vyjadrenia zbytočne na adresu koaličných partnerov zaznievali," vyjadrila sa vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). 

"Kde sa rúbe, lietajú triesky, no tak niekedy sa povedia slová, ktoré by sa inak nepovedali," poznamenal minister hospodárstva Richard Sulík. "Áno, bolo to trošku veľa emócií aj na môj vkus, hoci tie emócie, si myslím, že do politiky patria, ale mojou úlohou je byť takým zmierovateľom v rámci koalície," myslí si premiér Igor Matovič (OĽaNO). 

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa zaoberal Robertom Ficom

Aspoň naoko je nateraz konflikt Kollár Šeliga zažehnaný. Aj keď kuloáre vravia, že sa spolu nebavia. Poslanci sa tak mohli v stredu venovať svojej práci. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa zaoberal pobytom Roberta Fica vo Vinosadoch. Nadácia Zastavme korupciu dala podnet, pretože si myslí, že môže ísť o neoprávnený dar."By bolo fajn, ak by pán poslanec vysvetlil, kto ho pozýva a kto mu poskytuje takéto luxusné ubytovanie," vyhlásila riaditeľka nadácie Zuzana Petková. 

Pokiaľ nebude dostatočné, vieme dožadovať sa aj poskytovateľa danej služby, a to sme sa už aj dohodli, že sa to aj urobí," skonštatoval poslanec Richard Raši (Smer-SD). 

Zaoberali sa aj Ľudovítom Gogom

Až šesť mesačných platov môže stratiť poslanec Sme rodina a brat Borisa Kollára Ľudovít Goga. Ten tvrdil, že zabudol jednu firmu uviesť v majetkovom priznaní, a pritom len pred pár mesiacmi v jej mene konal. To ako poslanec nemôže."Máme informácie, nie oficiálne, že pravdepodobne naozaj k tomuto porušeniu došlo," uviedol Raši. 

"Budem informovať výbor, že koncom mája som z firmy vystúpil, už viete, že som sa aj predtým ospravedlnil. Šesť mesačných platov strhnutie - očakávam tú sankciu," reagoval Goga. 

Poslanci budú na spomínanom výbore rokovať aj vo štvrtok. Na stole však majú stovky podaní, a tak prípadné sankcie možno očakávať až na konci leta.

Noviny špeciál s premiérom Matovičom: O búrke so Sulíkom, zlej skúsenosti s Čižnárom a Kollárovom písaní: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy