Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Našli ho vyčerpaného a podchladeného. Nelegálny migrant žil v lese na východe Slovenska asi mesiac
Zdielať na

Našli ho vyčerpaného a podchladeného. Nelegálny migrant žil v lese na východe Slovenska asi mesiac

STUŽICKÝ PRALES / Bol taký vyčerpaný a podchladený, že sa nedokázal postaviť na nohy. V takom zúboženom stave ležal v Stužickom pralese v slovensko-ukrajinskom pohraničí nelegálny migrant. Hovorili sme s mužom, ktorý cestou na Kremenec začul jeho zúfalé volanie o pomoc. Vyzerá to však tak, že prevádzači a aj ostatní migranti ho nechali napospas osudu. Zásahová jednotka totiž napokon objavila ďalších siedmich cudzincov.

Turista z Novej Sedlice mieril na Kremenec, keď v lese začul zúfalé volanie o pomoc. Po príchode bližšie pochopil, že ide o nelegálneho migranta. Okamžite zavolal políciu. Ukázalo sa však, že migrant v lese nebol sám. "Policajti zadržali osem cudzincov, pravdepodobne Bangladéšanov," uviedla hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. 

Všetko ale nasvedčuje tomu, že prevádzači nechali muža, ktorý už nevládal ďalej po vlastných, napospas osudu. Ostatných migrantov našli na inom mieste.

Nelegálnych migrantov zadržala zásahová jednotka. Cudzinci sa nachádzali v ťažko dostupnom teréne v Stužickom pralese. Kým siedmi migranti dokázali zísť na dostupné miesto po vlastných, jeden z nich potreboval odbornú pomoc. "Má natoľko závažné zdravotné problémy, že nevie ísť po svojich," uviedol Martin Makaroviš z HZS Bukovské vrchy. 

Podozrenie na zlomenú nohu znamenalo začiatok záchrannej akcie. V blatistom teréne sa dokázali dostať na Temný vŕšok. Odtiaľ išli pešo. Podľa odhadov migrant vo veku asi 30 rokov bol podchladený a úplne premočený. Záchranári sú však pripravení aj na takéto situácie. Prezieravo niesli aj šaty na prezlečenie.

"Bol síce pri vedomý, sme prišli na to, že má nízku glykémiu, sme začali pracovať na tom, aby sme ho dostali do normálneho stavu," hovorí Makarovič. Vzhľadom na pozitívnu cestovateľskú anamnézu migranta po celý čas zasahovali v celotelových oblekoch aj respirátoroch. To náročnosť zásahu ešte viac zvýšilo. "Vzhľadom na to, že sme boli v exponovanom teréne, nám musela pomáhať aj mobilná jednotka zo Sobraniec bolo treba šľapať do Temného vŕška, každá ruka bola nápomocná," dodal Vasiľ Semjon z HZS Bukovské vrchy. 

"V ťažko exponovanom teréne sme ho niesli asi 2 km až k autu," hovorí Makarovič. Horskí záchranári muža po ošetrení v teréne previezli na Oddelenie hraničnej kontroly v Zboji. "Bol zjavne podchladený, údajne asi jeden mesiac žil v lese. Vzhľadom na infektologickú anamnézu bol transportovaný na infekčné oddelenie do nemocnice v Prešove," uviedol hovorca OS ZZS Jozef Minár. Tam sa budú zaoberať aj podozrením na zlomeninu. S ďalšími siedmimi migrantmi prebiehajú prvotné úkony s pomocou tlmočníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy