Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kollár dal poslancom voľnú ruku, rozhodli o jeho budúcnosti na poste predsedu NR SR
Zdielať na

Kollár dal poslancom voľnú ruku, rozhodli o jeho budúcnosti na poste predsedu NR SR

Ešte v pondelok Kollár uviedol, že pri otvorení schôdze urobí určité gesto:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) podal na začiatku deviatej schôdze pléna, ktorá sa začala v utorok o 13:00, procedurálny návrh na svoje odvolanie. Informáciu o návrhu o odvolaní potvrdila riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Michaela Jurcová. V prípade, že by v hlasovaní podporu v NR SR nezískal, plánoval odchod z vládnej koalície.

Poslanci odhlasovali za bod o odvolaní Borisa Kollára hneď po začatí schôdze NR SR, poslanci teda v utorok rozhodli o budúcnosti Kollára na poste predsedu parlamentu. Kollára vyzvali v súvislosti s jeho kauzou diplomovej práce na odstúpenie z funkcie šéfa parlamentu aj jeho koaliční partneri, strany Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS).

Po niekoľkohodinovej rozprave, do ktorej sa prihlásilo množstvo koaličných aj opozičných poslancov, napokon poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli, Boris Kollár ostáva na poste predsedu NR SR. Za odvolanie hlasovalo iba 5 poslancov zo 76 prítomných, proti bolo 46, 20 sa zdržalo. "Urobil som posledný krok, kde som mohol ustúpiť, že som navrhol odvolávanie v tomto pléne. Nechcel som sa zachovať ako predošlé vlády, ktoré bojkotovali vôbec otvorenie schôdze. Veľmi ma mrzí, že to bolo miestami aj veľmi emotívne, ale keby som nemal príčinu, určite by som týmto spôsobom nereagoval," vyhlásil čerstvo po odvolávaní Kollár. 

Kollára zamrzelo najmä správanie niektorých z jeho koaličných partnerov. "Niektorí, bohužiaľ, iné hovoria a iné konajú. Mrzí ma, že sa pridali k smerákom a spolu s nimi bojkotovali túto možnosť, keď sa mohli jasne, slobodne vyjadriť. Chcem zdôrazniť, že naše hnutie bude v koalícii naďalej držať líniu a pokračovať vo svojej práci. Svoje osobné antipatie voči pánovi Šeligovi nebudem prenášať do koalície," dodal. 

Na tajnom hlasovaní o odvolaní Kollára sa nezúčastnili poslanci koaličných strán Za ľudí a Sloboda a Solidarita, ktorí predsedu parlamentu opakovane vyzývali, aby vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil zo svojej funkcie.

Za odvolanie z funkcie predsedu NR SR bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda minimálne 76.​ Predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský pred rokovaním médiám v budove NR SR potvrdil, že ak by poslanci parlamentu Kollárovi nevyslovili dôveru, hnutie Sme rodina by odišla z vládnej koalície.

Koalíciu mohli narušiť práve koaliční partneri 

Poslanec Alojz Baránik (SaS) priznal, že keď Boris Kollár navrhne svoje odvolanie, „budeme všetko robiť tak, aby to bolo v súlade s tým, čo povedal Richard Sulík, že SaS z koalície za žiadnych okolností neodíde“. Dodal, že SaS nechce spôsobiť rozpad koalície.

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) uviedol, že na poslaneckom klube si jeho členovia povedali, že nevidia dôvod, aby pomáhali Borisovi Kollárovi sa očistiť a zbaviť sa jeho problému. Podľa Miroslava Kollára poslanci Za ľudí zrejme nepodporia, aby sa zaradil do programu schôdze bod o odvolaní Borisa Kollára z funkcie predsedu parlamentu. „Ak sa nájde väčšina pre zaradenie tohto bodu do programu, tak si myslím, že každý poslanec klubu sa bude správať autonómne a slobodne,“ ozrejmil. Miroslav Kollár neverí tomu, že by Sme rodina odišla z koalície, keby bol Boris Kollár odvolaný z pozície šéfa parlamentu. „Nikto nespochybňuje, že tento post patrí Sme rodina. Len si myslíme, že by mala byť vyvodená politická zodpovednosť, pokiaľ si máme udržať dôveru verejnosti, že naozaj to, čo chceme v krajine urobiť, aj myslíme vážne,“ dodal Miroslav Kollár.

Sporný diplom v Skalici 

Líder mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Kollár v reakcii na to v piatok 26. júna vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister. Odmietol sa ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom. Neskôr sa na sociálnej sieti ospravedlnil každému, komu za posledné dni v tejto súvislosti vedome či nevedome ublížil, či sa ho dotkol alebo urazil.

Po diplomovke prichádza na rad Kollárove podnikanie

Najprv to bola jeho diplomovka. Teraz je však na pretrase jeho podnikanie. Podľa strany SPOLU mal pomocou schránkových firiem na Cypre a v Karibiku špekulatívne získať nemalé peniaze. Boris Kollár obvinenia rázne odmieta a hovorí o vymyslených klamstvách.

Viac povie Samuel Migaľ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy