Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tragédia v Česku: Čelná zrážka vlakov si vyžiadala obete aj zranených, podozrivý je strojvodca
Zdielať na

Tragédia v Česku: Čelná zrážka vlakov si vyžiadala obete aj zranených, podozrivý je strojvodca

PERNINK / Včerajšiu nehodu vlakov pri českonemeckých hraniciach vyšetruje polícia ako všeobecné ohrozenie z nedbalosti. Hlavným podozrivým je jeden zo strojvodcov, ktorý na jednokoľajovú trať vošiel skôr ako mal. Osobné vlaky sa čelne zrazili.

V Českej republike sa v utorok popoludní v Karlovarskom kraji zrazili dva osobné vlaky. Podľa doterajších informácií bolo vo vlakoch 33 cestujúcich. 25 sa ich zranilo, z toho 6 ťažko, 13 ľahko. Pre dvoch z cestujúcich sa, žiaľ, zrážka stala osudnou. Prípad sa stal o 15:10 približne 600 metrov od stanice v obci Pernink.

​Hovorca krajských hasičov Martin Kasal uviedol, že vlaky sa zrazili čelne a trať uzatvorili. Jeden z vlakov išiel z Karlových Varov do nemeckého Johanngeorgenstadtu, druhý išiel v opačnom smere. 

Oba osobáky sa oproti sebe rútili maximálnou rýchlosťou okolo 50 km za hodinu. Takže akoby každý z nich narazil stovkou do betónovej steny. Motorák sa posunul späť o 12 metrov.

Hovorca krajskej záchrannej služby Radek Hes objasnil, že na miesto vyslali celkovo desať posádok z dvoch krajov a aktivovali aj dva vrtuľníky. 

Po nehode vyhlásili mimoriadnu udalosť 

Záchranná služba vyhlásila po nehode prvý stupeň mimoriadnej udalosti. O pomoc požiadala aj hasičov, ktorí mali k dispozícii evakuačný autobus. Hovorca karlovarskej krajskej nemocnice uviedol, že v súvislosti s očakávaným mimoriadnym veľkým počtom zranených vyhlásili takzvaný traumaplán.

Na miesto nehody smeroval aj generálny riaditeľ Správy železníc Jiří Svoboda a minister priemyslu a dopravy Karel Havlíček, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyjadril súcit s obeťami a úprimnú sústrasť ich rodinám.

Zlyhal zrejme ľudský faktor 

Polícia tragédiu vyšetruje pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia. Jedného strojvodcu po nehode zadržala, v stredu popoludní bol podľa krajskej policajnej hovorkyne Zuzany Týřov prepustený. Polícia na vyšetrovaní spolupracuje so Železničnou inšpekciou, ktorej vyšetrovatelia vypočuli nahrávky komunikácie medzi rušňovodičmi a dispečerom.

Z prvých poznatkov je zrejmé, že hlavnou príčinou nehody bola ľudská chyba. Nielen pre zistenie presných príčin zrážky, ale aj pre navrhnutie bezpečnostných opatrení, bude podľa hovorcu inšpekcie Martina Drápala podstatné zistiť, prečo vlak pri Karlových Varoch nečakal na protiidúcu súpravu v Perninku. Železničná inšpekcia preveruje aj to, či rušňovodič na trať nevošiel, pretože si len pomýlil dni.

Trať bola už v stredu ráno prejazdná. České dráhy vyzvali rodiny obetí, aby ich kontaktovali kvôli odškodneniu, to dostanú aj ostatní cestujúci.

Viac záberov nájdete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy