Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico po predsedníctve: Smer je zastabilizovaný, odvolali sme 17 okresných a krajských predsedov
Zdielať na

Fico po predsedníctve: Smer je zastabilizovaný, odvolali sme 17 okresných a krajských predsedov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico oznámil výsledok rokovania predsedníctva strany. V rámci personálnych štruktúr vymenili 17 okresných predsedov, ktorí neodišli len z politických dôvodov. Podľa slov Fica je ale "Smer vnútorne zastabilizovaný, hoci odišlo zo strany jedenásť zradcov." Smeráci ešte v júli plánujú voliť nového predsedu strany, kto ním bude, je stále otázne. Fico neostal ticho ani voči kauze Borisa Kollára s diplomovou prácou. Jeho odvolanie ale žiadať nebudú, nehlasovali tak ani pri Dankovi.

Robert Fico v úvode poďakoval za záujem o závery rokovania predsedníctva Smeru-SD. Následne v krátkosti predstavil plány a smer, ktorým sa bude strana ďalej uberať. "Ako som avizoval na našom ostatnom stretnutí, máme jasný plán čo urobiť, pokiaľ ide o stabilizáciu vnútorných štruktúr Smeru.  Dnes sme riešili celý rad personálnych otázok a došlo k výmene 17 okresných a krajských predsedov, ale musím povedať, že niektorí z nich odchádzajú aj z iných dôvodov ako politických. Jeden zo zdravotných dôvodov, dvaja z vekového hľadiska. My sme dnes rozhodli o ich nahradení. Sme vnútorne zastabilizovaní, áno bol to zásah keď odišlo 11 zradcov," vyjadril sa Robert Fico. Vo všetkých okresoch tak majú zastúpenie a ešte v júli plánujú zvolať rekonštrukčný snem Smeru, kde budú rozhodovať aj o vedení strany, podpredsedoch strany a budú voliť aj generálneho manažéra. Fico avizoval, že budú mať aj dva nové prvky, jeden je regionálny prístup čo sa týka predsedníctva, druhý prvok má byť mladá sila v strane. 

Kollárovi posielajú list

Na predsedníctve riešili aj otázky ďalšieho fungovania strany a podpredsedov strany v Národnej rade SR. "Oznámili sme už našich kandidátov, podpredseda národnej rady je Juraj Blanár," vyhlásil Fico s tým, že Borisovi Kollárovi posielajú list na margo pánov, ktorí odišli zo Smeru a vzdali sa členstva, no stále majú predsednícke funkcie v parlamente. "Preto zasielam list predsedovi národnej rady s názvom rekonštrukcia kontrolných výborov NR SR," poznamenal. 

Robert Fico sa vyjadril aj k aktuálnej kauze Kollárovej diplomovky. Vyzerá to tak, že Smer nebude hlasovať ani požadovať, aby zo svojej funkcie odstúpil. "Niekto by od nás očakával, že budeme vyskakovať ako nejakí čerti z krabičky a zvolávať mimoriadnu schôdzu parlamentu, ale my máme narozdiel od Matoviča historickú pamäť....My sme vtedy nehlasovali proti pánovi Dankovi...Čo nás trápi sú "salto mortale" čo dnes predvádzajú pán Matovič a Sulík," podotkol. Fico celú kauzu a prešetrovanie považuje za nezmysel a podľa neho je scestné, aby sa teraz kontrolovali všetci Slováci.

"Vážené dámy a páni, to je taký nezmysel ako voda v prútenom koši...Namiesto toho, aby povedali, že sa Boris Kollár správa ako lekvár na polici, myslím, že taký výraz povedali pri pánovi Dankovi, tak obvinili celé Slovensko. Je to totálny nezmysel a mali by sme slovenskej verejnosti povedať, že odmietame takéto zahrávanie sa...To akoby sme povedali, že poďme preskúmať každého, kto nebol na základnej vojenskej službe, podplatil lekára a dostal modrú knižku," dodal ku Kollárovi Fico s tým, že "to posledné, čo nás pri pánovi Kollárovi trápi, on má iné veci na rováši." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy