Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Je známe ďalšie trio Súdnej rady. Parlament zvolil Svetlovskú, Mazáka a Majerníka
Zdielať na

Je známe ďalšie trio Súdnej rady. Parlament zvolil Svetlovskú, Mazáka a Majerníka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Udalosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukázali aj stav slovenskej justície. Jedným z výsledkov odkrývania škandalóznych pomerov boli aj sudcovia v putách. Kľúčovým orgánom v očistných procesoch má byť Súdna rada, do ktorej vvo štvrtok parlament zvolil troch nových členov.

Postupné odhaľovanie rôznych väzieb a vzťahov v justícii bolo pre verejnosť šokujúce. Ústrednou postavou viacerých škandálov bol Marian Kočner. Už vtedajší minister spravodlivosti Gál upozorňoval, že to nie je len záležitosť hlavného mesta.

"Ten marazmus je tak hlboký, že sa netýka len bratislavského kraja, ale aj iných krajov, kde vyplávajú nekalé veci na povrch," povedal v novembri 2019 vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál.

Dôveryhodnosť našej justície je dlhodobo kriticky nízka a aj prezidentka Čaputová opakovane kritizovala rôzne pokútne praktiky. "Ja to považujem za absolútne neprípustné a nesmierne nebezpečné pre fungovanie justície," uviedla Zuzana Čaputová.

V rámci policajnej akcie Búrka obvinili viacero sudcov a advokátov z korupčných trestných činov, vrátane bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Jankovskej, ktorú nominoval Smer. Podľa novej ministerky Kolíkovej je hĺbková reforma justície nevyhnutná.

"Potrebujeme prijať ústavný zákon v oblasti justície, potrebujeme reformu súdnej mapy, potrebujeme pretrhnúť korupčné väzby, ktoré sú na súdoch. máme k tomu opatrenia," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

No a niektoré veľmi dôležité opatrenia môže robiť Súdna rada. Tá má 18 členov, polovicu z nich volia sudcovia všeobecných súdov. Ďalších troch už vymenovala hlava štátu, ďalšiu trojicu zrejme čoskoro vymenuje vláda a zvyšné trio v stredu zvolil parlament - Andreja Majerníka, Alenu Svetlovskú a Jána Mazáka.

Najbližšie zasadnutie čiastočne obnovenej súdnej rady by malo byť už v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy