Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štátna komisia zaregistrovali všetkých 25 politických strán. Dvaja politici sú pritom obvinení políciou
Zdielať na

Štátna komisia zaregistrovali všetkých 25 politických strán. Dvaja politici sú pritom obvinení políciou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do volebnej súťaže o parlament zaregistrovali všetkých 25 politických subjektov, ktoré sa prihlásili. Rozhodla o tom Štátna komisia pre voľby, keď preverila potrebné dokumenty a hneď stranám vyžrebovala čísla. Parlamentné voľby pritom budú 29. februára.

Registračný proces bol v podstate bezproblémový, menšie nezrovnalosti komisia operatívne vyriešila v spolupráci so splnomocnencami dotyčných strán. Aj žrebovanie bolo jasné, rýchle a nespochybniteľné. Tieto čísla už môže 24 kandidujúcich strán a jedna koalícia používať vo volebnej kampani, a tradične ich vytlačia aj na hlasovacie lístky. Komisia už dostala niekoľko podnetov týkajúcich kampane, posunula ich na ministerstvo vnútra, aby veci preverili.

​Je vysoko pravdepodobné, že do 29. februára sa schválené zoznamy kandidátov zmenšia. Jednotlivci sa totiž môžu vzdať, strana môže stiahnuť jednotlivcov, ba dokonca strana ako celok môže odstúpiť z volebnej súťaže. Všetci toto môžu urobiť najneskôr 48 hodín pred voľbami. "Vo volebnej miestnosti je volič upozornený na tento fakt na výveske," objasnil Eduard Bárány, predseda štátnej komisie pre voľby. 

Dvoch politikov, ktorí idú do volieb, v tomto období obvinila polícia. Podľa Eduarda Báránya to nemá vplyv na ich kandidatúru. V zákone sa totiž píše, že poslancom sa môže stať občan, ktorý nie je vo výkone trestu odňatia slobody. "Situácia sa mení až právoplatnosťou rozsudku," povedal Eduard Bárány

Podľa predsedu štátnej komisie je veľmi nepravdepodobné, že by v týchto prípadoch do volieb došlo od obvinenia až ku právoplatnému rozsudku. "Začať uvažovať o tom, že v dvojmesačnom alebo trojmesačnom horizonte dôjde k odsudzujúcemu rozsudku, patrí do sféry, teraz som chcel použiť, politickej science-fiction, ale aj to sa mi zdá byť príliš realistické," dodal predseda štátnej komisie pre voľby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy