Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Čaputová napadla ústavnosť 50-dňového moratória na predvolebné prieskumy
Zdielať na

Prezidentka Čaputová napadla ústavnosť 50-dňového moratória na predvolebné prieskumy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová napadla protiústavnosť 50-dňového moratória na predvolebné prieskumy. To, že sa plánuje obrátiť na Ústavný súd SR avizovala ešte v polovici novembra, kedy poslanci NR SR prelomili veto prezidentky, a tak odobrili predĺženie moratória.

 Prezidentka Čaputová Ústavný súd SR žiada aj o pozastavenie účinnosti schváleného zákona. Informáciu o napadnutí moratória priniesol prvý Denník N. 

"Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry a nespĺňa ústavou a dohovorom stanovené podmienky pre obmedzenie týchto práv," napísala prezidentka. "Zákonné obmedzenia týkajúce sa procesu volieb, vrátane obdobia volebnej kampane, nesmú zasahovať ani ohrozovať predpoklady pre kvalifikované volebné rozhodovanie občanov, pretože to môže viesť k deformáciám volebného procesu, ktorý je pre demokratické zriadenie kľúčový a nenahraditeľný. Zásah do kvalifikovaného rozhodovania môže nenapraviteľne narušiť demokratický charakter štátu," uviedla ďalej. 

Prezidentka prirovnala volebnú kampaň aj k finálovému zápasu futbalovej Ligy majstrov "Moratórium na zverejňovanie prieskumov v trvaní 50 dní sa dá prirovnať k tomu, ako keby v spomínanom finálovom zápase Ligy majstrov vo futbale na štadióne na posledných 50 minút usporiadatelia zhasli všetky svetlá a televízie vypli všetky kamery," poznamenala.

Za opätovné schválenie novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva hlasovalo 80 poslancov. Pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k predmetnej novele schválil parlament 28. októbra. Hlasovalo vtedy za ňu 74 poslancov, najmä zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu. 

Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona v novembri nepodpísala, keďže podľa nej je v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž. Na to, že prezidentka sa chystá ústavný súd požiadať aj o pozastavenie účinnosti schváleného zákona, okamžite reagoval Robert Fico. Vyjadril sa, že ak tak urobí "je jasná opozičná prezidentka, pretože bude bojovať za opozíciu, za nič iné.“

Volebné prieskumy sa podľa zatiaľ platnej legislatívy nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami.md

Viac aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy