Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini k Istanbulskému dohovoru: Budeme rešpektovať rozhodnutie NR SR a musíme požiadať prezidentku, aby konala rovnako
Zdielať na

Pellegrini k Istanbulskému dohovoru: Budeme rešpektovať rozhodnutie NR SR a musíme požiadať prezidentku, aby konala rovnako

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Pellegrini sa pre TV JOJ vyjadril na tému investičného zlata, o ktorého transporte rozprával počas štvrtkovej tlačovej besedy Robert Fico. Nevynechal ani tému Istanbulského dohovoru, ktorý by ale mal byť ratifikovaný prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Peter Pellegrini reagoval na slová Roberta Fica počas tlačovky o slovenskom zlate v hodnote 1,3 miliardy eur, ktoré chce prepraviť na Slovensko. "Je pravda, že mnohé krajiny už v minulosti pristúpili k takémuto kroku a rozhodli sa o inom uskladnení svojho investičného zlata. Ja na tom nevidím nič zlé. Samozrejme je to v rukách Národnej banky Slovenska, pretože zlato neskladuje ani vláda a ani parlament. Je legitímne, ak sa parlament obráti na guvernéra NBS. Pán guvernér je teraz v zahraničí, očakávam, že sa po svojom návrate k tomu vyjadrí a samozrejme, že ak sa NR SR uznesie na takomto niečom, tak podnikne určité kroky. Nemyslím, že by išlo o niečo výnimočné a naozaj môžem potvrdiť, že viaceré krajiny v okolí sa rozhodli to zlato začať skladovať v iných štátoch, bankách alebo za iných podmienok," uviedol premiér. 

Pellegriny sa vyjadril aj k prejednávanej problematike Istanbulského dohovoru, ktorý slovenskí politici opäť odmietli. "Vláda ani predtým nemienila nejakým spôsobom nerešpektovať parlament, ktorý už raz k Istanbulskému dohovoru uznesenie prijal. Pán minister spravodlivosti mi oznámil, že teraz musí konať pani prezidentka, keďže je to dohovor, ktorý ratifikuje hlava štátu. Preto my budeme rešpektovať rozhodnutie NR SR a jediné, čo môžme urobiť je požiadať aj pani prezidentku, aby v zmysle tohto uznesenia konala, keďže to už nie je len v rukách vlády. Ale chcem uistiť, že vláda nepôjde proti rozhodnutiu parlamentu a svoje rozhodnutie od ostatného hlasovania nezmenila," objasnil premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy