Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini na samite krajín V4 vystúpil s kritikou. Návrh rozpočtu na 2021-2027 môže byť pre krajiny problémom
Zdielať na

Pellegrini na samite krajín V4 vystúpil s kritikou. Návrh rozpočtu na 2021-2027 môže byť pre krajiny problémom

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Najväčšie politické stretnutie za ostatných desať rokov hostili u našich susedov v Česku. Desať premiérov a šesť ďalších vysoko postavených politikov na samite "Priateľov kohézie" kritizovalo pripravovaný európsky rozpočet na roky 2021 až 2027. Na politiku súdržnosti má z neho ísť o desať percent menej.

Kritizujú hlavne navrhnuté zníženie financií na politiku súdržnosti. Podľa nich to znamená, že chudobné krajiny budú chudobnejšie a tie bohaté budú ďalej bohatnúť. O koordinácii postoja pri jednaní o politickej súdržnosti v Prahe jedná celkovo 17 krajín EÚ združených v neformálnej skupine Priatelia Kohézie. Podľa aktuálneho návrhu sa peniaze na politiku súdržnosti majú znížiť o 10 percent a na poľnohospodársku politiku až o 15 percent. 

Peter Pellegrini ráno prišiel na Pražský hrad ako prví. Na samite premiérov V4 vystúpil s kritikou, že Európska únia odložila prístupové rozhovory Albánska a Severnej Macedónie pre vstup do EÚ. "Dokonca si myslím, že tie tri krajiny, ktoré tak zásadne bojovali proti rozšíreniu aj znechutili občanov tohto regiónu. Mám vážne obavy, či obyvatelia v týchto krajinách budú mať ešte chuť robiť v krajine reformy," vyhlásil premiér Pellegrini. 

Neskôr sa rokovanie rozšírilo zo 4 partnerov na 17 a rokovalo sa o európskom rozpočte v rokoch 2021-2027. 

Nesúhlasia hlavne so znížením dotácii na takzvanú politiku súdržnosti, ktorá má za úlohu vyrovnávať životné úroveň všetkých štátov únie. Súčasný návrh, ktorý počíta so znížením dotácii až o 15 percent, podľa premiérov V4 povedie k bohatnutiu už tak bohatých členov a neustálej chudobe už chudobných štátov. Rozhodnutie o konečnej podobe rozpočtov má padnúť do polovice budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy