Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci sa obávajú o demokraciu najviac z krajín bývalého východného bloku, tvrdí prieskum
Zdielať na

Slováci sa obávajú o demokraciu najviac z krajín bývalého východného bloku, tvrdí prieskum

Archívna reportáž

LONDÝN / Z európskych krajín patriacich do niekdajšieho východného bloku si najmenšie starosti o demokraciu robia Česi, naopak Slováci sa o ňu obávajú najviac. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra YouGov na objednávku nadácie Open Society Foundations v šiestich štátoch.

Zo sondáže, ktorej výsledky agentúra zverejnila, vyplýva, že 47 percent respondentov v Česku si myslí, že demokracia je v ich krajine ohrozená. Naproti tomu obavy o demokraciu vo svojej vlasti dalo najavo 61 percent opýtaných Slovákov. Pochybnosti nastávajú aj v otázke volieb, pretože vo volebnom systéme majú dôveru len Česi. Najviac pochybujúcimi a nedôverčivými sú opäť Slováci. V oblasti aktivizmu a angažovanosti sú najsilnejší občania Slovenskej republiky, kde sa na chode občianskej spoločnosti za posledný rok podieľalo viac ako 70% respondentov. Autori štúdia podotýkajú, že v posledných rokoch sú častejšie protivládne demonštrácie, vrátane Slovenska, kde za posledné mesiace  protestovali proti korupcii vo vláde desaťtisíce ľudí.

Viac ako polovica obyvateľov si podľa prieskumu robí kvôli demokracii vrásky aj v ostatných skúmaných krajinách. V Poľsku je to 51 percent, v Nemecku 52 percent a v Maďarsku a Rumunsku 58 percent.

"Zdá sa, že niektoré zo slobôd získaných v roku 1989 sú dnes pod tlakom," konštatuje správa agentúry YouGov vychádzajúce z uvedenej ankety. Výsledky prieskum boli zverejnené krátko pred 30. výročia pádu Berlínskeho múru 9. novembra 1989.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy