Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ceny cigariet sa podľa Danka zvyšovať nebudú. Koaličná rada riešila aj odvolávanie Pellegriniho
Zdielať na

Ceny cigariet sa podľa Danka zvyšovať nebudú. Koaličná rada riešila aj odvolávanie Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj v piatok trinásteho máme pre niektorých dobrú správu. Fajčiari, zdá sa, že z razantného zvyšovania tabakovej dane nebude nič. Aspoň tak to vyzerá po dnešnej koaličnej rade. Andrej Danko trvá na tom, že nájsť peniaze do štátnej kasy sa dá aj inde. Béla Bugár zas tvrdí, že o tom nerokovali, a Robert Fico má tento týždeň s novinármi tichú domácnosť.

Koaliční lídri sa v piatok stretli na koaličnej rade. Predseda parlamentu Andrej Danko odkázal, že tému zvyšovania cien cigariet považuje za uzavretú. Zároveň odkázal ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému, že ich zdražovanie nemal nikdy oznámiť. Za to Robert Fico na otázku, ako to s daňou z tabaku napokon bude, neodpovedal.

Danko sa tiež vyjadril, že samotná SNS však korigovala svoje návrhy tak, aby ich dopad na štátny rozpočet nebol výrazný. Priznal pritom, že pôvodné návrhy národniarov boli prestrelené, možno však za tým hľadať úmysel. "Pri návrhoch, ktoré sme dali, priznám sa, sme buchli do podateľne niečo, čo má miliardové dopady, ale len preto, aby si uvedomili koaliční partneri, že aj my chceme robiť svoju politiku," tvrdí. 

Na svojom ale trvá stabilne Béla Bugár

Bugár tvrá na tom, že ak sa diery nebudú plátať, bude potrebné stiahnuť zákony mimo koaličných dohôd. Teda minimálny dôchodok či automat na zvyšovanie minimálnej mzdy. "Budeme navrhovať stiahnuť zákon," vyjadril sa Bugár. "Očakávam, že aj Béla Bugár upraví ich opatrenie," reagoval líder národniarov Andrej Danko.

Istý je v tomto momente len fakt, že predseda Mostu a SNS majú na zodpovednosť k vyrovnanému rozpočtu a štátnemu dlhu iné názory. "My nesmieme viac zadĺžiť štát," myslí si Bugár. "My sme si hlavne vyjasňovali pozície. Bélovi Bugárovi som vysvetľoval, že je veľký rozdiel deficit štátneho rozpočtu a celkové štátne zadĺženie," poznamenal Danko. 

Téma sociálnych a daňových balíčkov stále nie je uzavretá

Momentálne sú však vyčíslené dopady návrhov SNS podľa neho nižšie ako pri návrhu Mosta-Híd na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Tým reagoval aj na vyjadrenie šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára, že niektoré návrhy zrejme bude treba okresať, aby v rozpočte nevznikla príliš veľká sekera. "My sme sa dohodli na nejakom dopade na štátny rozpočet, ktorý je ešte menší, ako má opatrenie Bélu Bugára. Béla Bugár si musí takisto urobiť korekciu svojho opatrenia, keď toto vyhlásil," povedal Danko.

O koaličných návrhoch na zmeny v sociálnej a daňovej oblasti tak budú vládne strany ešte rozprávať. "Musí byť koaličná rada a musíme si povedať, aký je možný dopad. Musí prísť minister financií, premiér a musia povedať aj oni svoj postoj. Ja neviem, čo znesie štátny rozpočet z hľadiska dopadu pri tých veciach," dodal predseda SNS Andrej Danko.

Danko sa Matovičovi ospravedlnil

Vyjadril sa aj k sporu s Igorom Matovičom. "Ospravedlňujem sa za emócie k poslancovi Matovičovi," uviedol Andrej Danko na margo potýčky, pri ktorej Matovič odovzdal Dankovi letenku do Grécka. 

Vo štvrtok avizovanú koaličnú radu museli zrušiť kvôli Robertovi Ficovi, ktorý to odročil. Premiér Pellegrini bol ale tiež na rokovaní V4 v Prahe, otázkou teda je, či nebola zrušená aj z tohto dôvodu. 

Na koaličnú radu sa redaktora TV JOJ Lucia Stráňavová chcela spýtať aj teraz Roberta Fica, predtým ako prišiel na hlasovanie do parlamentu. S novinármi ale komunikovať nechcel. Na koaličnej rade by mali hovoriť aj o tom, ako zaplátať diery v rozpočte, podľa informácií TV JOJ by mal prísť aj minister financií Ladislav Kamenický. V prípade, ak sa nechcú plátať diery v rozpočte zvyšovaním daní napríklad z cigariet či alkoholu, v tom prípade bude potrebné z 1. čítania stiahnuť niektoré koaličné návrhy zákonov v rámci predvolebných sociálnych balíčkov, ktoré majú stámiliónové dopady na štátny rozpočet. 

Andrej Danko v NR SR vynadal Matovičovi do buzerantov. Čo predsedu NR SR nahnevalo?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy