Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Harabin sa vzdal kandidatúry na predsedu najvyššieho súdu
Zdielať na

Harabin sa vzdal kandidatúry na predsedu najvyššieho súdu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štefan Harabin sa vzdal kandidatúry na post predsedu Najvyššieho súdu SR. Oznámil to počas jeho tlačovej konferencie, ktoré ale skončilo len jeho vyhlásením. Odôvodnil to tým, že prezidentka Zuzana Čaputová by ho v prípade úspešnej voľby do tejto funkcie nevymenovala. Ako dodal, nechce, nemôže a nebude sa podieľať na tejto, podľa neho, fraške a sťahuje kandidatúru. Voľba predsedu Najvyššieho súdu sa bude konať už tento pondelok, 9. septembra. V hre zostávajú ešte tri sudkyne. Voliť ich bude 18-členná súdna rada.

Štefan Harabin už Najvyššiemu súdu SR predsedal v dvoch obdobiach. Najskôr od roku 1998 do 2003 a potom aj v období 2009 až 2014. Harabin šéfoval nielen súdu, ale aj Súdnej rade SR či Ministerstvu spravodlivosti SR. Sudca kandidoval v tomto roku neúspešne na post prezidenta. V súboji o predsedníčku stoličku na Najvyššom súde SR zostávajú tri ženy, Jana Bajánková, Soňa Mesiarkinová a Ivetta Macejková.

"Situáciu okolo voľby pozorne sledujem. Už teraz vidím, že vrcholná politická kasta aj v tomto prípade ide ohnúť Ústavu SR a zákony a prispôsobuje si ich vydieračskými vyjadreniami. Okrem skrytých zákulisných intríg, ktoré ako vždy nekalým spôsobom rozhodujú o tom, kto bude úspešný a kto nie, je tu aj priamy dôkaz. Zuzana Čaputová bez štipky hanby vyhlásila, že ak jej právoplatne zvolený predseda Najvyššieho súdu SR nebude po vôli, odmietne ho vymenovať. Ona je presným a ukážkovým príkladom toho, ako sa nám politické špičky snažia ukradnúť vlasť a zobrať si ju pre seba. Nejde im o ľudí, spravodlivosť a zákon, teda o to, čomu má slúžiť Najvyšší súd SR," vyhlásil Harabin. Podľa Štefana Harabina bude v tomto prípade nový predseda, respektíve predsedníčka slúžiť iba politickým účelom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy