Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zmenám pri odchode do dôchodku sa potešia ženy narodené v rokoch 1958 a 1959, ale aj niektorí muži
Zdielať na

Zmenám pri odchode do dôchodku sa potešia ženy narodené v rokoch 1958 a 1959, ale aj niektorí muži

BRATISLAVA / Sťažovali sa na diskrimináciu a ministerstvo práce ich petíciu uznalo. Už sme vás informovali o petícii žien narodených v rokoch 1958 a 1959, ktoré podľa ich slov doplatili na legislatívne zmeny týkajúce sa odchodu do dôchodku. Sťažovali sa, že pri počítaní veku odchodu do dôchodku sa len týmto dvom ročníkom vôbec nezohľadní výchova dvoch detí. Ostatným ročníkom áno. Odísť skôr do dôchodku ale nakoniec zrejme budú môcť aj niektorí muži.

Podľa tabuliek z ministerstva práce sa ženám narodeným v dvoch ročníkoch výchova dvoch detí pri počítaní veku odchodu do dôchodku nezohľadňuje. Ženy narodené predtým a potom to ale podľa tabuľky zohľadnené mali. "Nechcem to nechať tak, lebo je to fakt diskriminácia. Podľa mňa by to mohlo ísť aj na ústavný súd," uviedla pani Emília. 

Dotknuté ženy sa vybrali počas DOD Národnej rady do Bratislavy, aby osobne hovorili s poslancami. "Žiaľbohu, je to okolnosť vyplývajúca z toho, že už dobiehajú takzvané "kaníkové ženy" ešte z roku 2004 a naopak, ešte sa na nich neuplatňuje princíp zastropovania, ktorý opäť vracia do hry výhodu v prípade vychovania detí," povedal hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. 

Minister práce nakoniec ženám vyhovel a vláda schválila pozmeňovací návrh. "Je tam návrh, že by mali približne o šesť mesiacov ísť skôr ako pôvodne vychádzalo z pôvodných zákonov," uviedol Ján Richter. Na štátny rozpočet to bude mať dopad asi 30 miliónov. 

Dôchodkový vek sa teda nakoniec nebude určovať podľa takzvaného dôchodkového automatu. Do návrhu sa ale dostala aj ďalšia zmena. Do dôchodku budú môcť odísť skôr nielen matky, aj niektorí otcovia. "Za predpokladu, že sa rodina zmenila a ostal len otec a 10 rokov sa staral o dieťa, tak má ten istý nárok ako žena," dodal Richter. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy