Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Pellegrini odmieta hysterické výkriky opozície. Ak sa Jankovská previnila, bude rázne konať
Zdielať na

Premiér Pellegrini odmieta hysterické výkriky opozície. Ak sa Jankovská previnila, bude rázne konať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini reagoval na aktuálnu politickú situáciu týkajúcu sa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Potom, čo líder OĽaNO Igor Matovič dal premiérovi a ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi ultimátum na jej odvolanie, usporiadal v pondelok voči Jankovskej aj protest. Podľa slov premiéra vláda nikoho nekryje a koná tak, ako má. Situácia, ktorú opozícia vytvorila, má celé vyšetrovanie len sťažovať. Podľa strany Most-Híd Gál podá návrh na odvolanie Jankovskej, ak sa u nej preukážu väzby na Kočnera.

Premiér Pellegrini priznal, že v prípade Moniky Jankovskej disponuje len informáciou o konaní Národnej kriminálnej agentúry. Tá minulý týždeň požiadala viaceré osoby o poskytnutie mobilných telefónov. "Ak nevieme, kde je pravda, nevynášajme okamžité súdy na základe novinových článkov. Jasne som sa už vyjadril a trvám na tom, že treba preveriť, či pani štátna tajomníčka mala nezákonnú alebo toxickú komunikáciu s obvinenou osobou. Ešte raz prehlasujem, ak sa previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujmem k tomu bez otálania jednoznačný rázny postoj tak, ako som to urobil vždy doteraz. Chcem veriť, že aj pani štátna tajomníčka ako dospelá žena musí vnímať, že v tejto stupňujúcej hre je už predmetom politického zápasu," vyjadril sa premiér počas jeho pondelňajšieho vyhlásenia. 

K štátnej tajomníčke Monike Jankovskej, jej sestre sudkyni Andrei Haitovej a prokurátorovi Palovičovi mali pribudnúť traja bratislavskí sudcovia. Podľa zistení televízie JOJ k zverejneným menám mali pribudnúť sudcovia okresného súdu Bratislava 1, a to Vladimír Sklenka a Miriam Repáková a tiež sudkyňa Zuzana Maruniaková z okresného súdu Bratislava 5.

Po zásahu NAKA a informáciách, ktoré posledné dni prešli médiami, stanovil líder OĽaNO Igor Matovič ultimátum premiérovi Pellegrinimu. A nie len jemu, ale aj ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi. Žiadal, aby štátnu tajomníčku Jankovskú odvolali. Kedže sa tak nestalo, Matovič v pondelok usporiadal protest. Pellegrini tak okamžite na aktuálnu situáciu reagoval. "Odmietam hysterické výkriky opozície, že vláda Slovenskej republiky niekoho kryje alebo nekoná. Dejiny ukazujú, že je veľmi krehká čiara medzi útokom verbálnym a reálnym. Ako predseda vlády nechcem a nebudem zasahovať do práce orgánov činných v trestnom konaní," vyhlásil. 

"Justícia musí vedieť odolávať akémukoľvek ovplyvňovaniu a musí rozhodovať nestranne, a v duchu spravodlivosti. Ak chceme, aby ju tak vnímali aj občania SR, musia v tomto štáte rozsudky vynášať súdy a nie novinové články alebo statusy na sociálnych sieťach. Slovensko chce a musí zostať demokratickým a právnym štátom," povedal na margo aktuálnych informácií a výzvy opozície. Premiér na konci upozornil, že stále ale považuje dôkladné vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov za prioritu. "Som si istý, že tento spôsob nemôže vyšetrovaniu nijak pomoc, jediný spôsob ktorý pomôže, je nechať vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom voľné ruky, a nezasahovať do ich práce," dodal.  

Most-Híd: Ak sa dokážu väzby Jankovskej na Kočnera, Gál podá návrh na jej odvolanie 

"Po nástupe Milana Lučanského do funkcie šéfa policajného prezidenta sa do väzby dostal aj Marian Kočner a vyšetrenie sa pohlo. Tak ako pani prezidentka, aj predstavitelia strany Most-Híd dôverujú vyšetrovateľom a prokurátorom, že v odhalení trestnej činnosti budú postupovať v rovnakom tempe. Ak príslušné orgány činné v trestnom konaní dokážu, že štátna tajomníčka komunikovala s Marianom Kočnerom, nemôže zotrvať vo svojej funkcii. Ak sa dokáže, že Monika Jankovská mala blízko k obvinenému Marianovi Kočnerovi, minister spravodlivosti Gábor Gál podá návrh na jej okamžité odvolanie z funkcie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti," píše sa v stanovisku koaličnej strany Most-Híd. 

Čaputová: Informácie a situácia sú veľmi znepokojivé 

Podľa jej slov obraz doby, ktorú sme žili, a ktorú stále žijeme, v posledných dňoch stále viac šokuje a najmä ukazuje to, že spravodlivosť na Slovensku bola tovarom, že istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť. Rovnako dodala, že niektorí ľudia z inštitúcií, ktoré majú chrániť každého občana Slovenska (z polície, prokuratúry, súdov), chránili ich. "Časť ľudí s nimi kolaborovala, slúžila zločinu, a časť ľudí tento stav tolerovala. Obe sú neprípustné," doplnila prezidentka. ​​"V čase keď si mocní dohadovali mobilom svoje kšefty, v tom istom čase ste na svoju spravodlivosť čakali vy, bežní ľudia. Máte právo dostať kvalitnú službu, aj v podobe zabezpečenia spravodlivosti," povedala prezidentka. Podľa nej sa ale namiesto toho niekto cynicky pokúsil vytvoriť štát v štáte a ovládnuť ho pre seba a svojich ľudí. "Toto si nikto z vás nezaslúži. Nikto z vás. Toto musí skončiť a nikdy sa to nesmie zopakovať," dodala Zuzana Čaputová. 

Prezidentka zároveň pripomenula, aké kroky pre Slovenska sa musia teraz vykonať. 

​Kiska nezostal ticho 

Andrej Kiska považuje štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú za symbol pokrivenej spravodlivosti. Zároveň vo svojom statuse na sociálnej sieti vyzval premiéra Petra Pellegriniho. "A ak pán premiér Peter Pellegrini nie je bábkou v rukách pána predsedu Smeru, okamžite navrhne jej odvolanie," napísal. Celé vyjadrenie Kisku nájdete nižšie. 

Celý prejav Petra Pellegriniho a Zuzany Čaputovej si pozrite TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy