Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Premiér Pellegrini sa pre TV JOJ vyjadril k razii NAKA u štátnej tajomníčky Jankovskej
Zdielať na

Premiér Pellegrini sa pre TV JOJ vyjadril k razii NAKA u štátnej tajomníčky Jankovskej

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra aj v piatok zasahovala na vysokých miestach v justícii. Polícia potvrdila, že ide o pokračovanie štvrtkovej razie. Opäť mali policajti hľadať a zadržať najmä mobilné telefóny ľudí, ktorí mali podľa zdroja televízie JOJ komunikovať priamo s Marianom Kočnerom. K štátnej tajomníčke Monike Jankovskej, jej sestre sudkyni Andrei Haitovej a prokurátorovi Palovičovi tak pribudli traja bratislavskí sudcovia.

Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že sestry Monika Jankovská a Andrea Haitová sú teraz na dovolenke v zahraničí. Potvrdila to ich mama, ktorá sa nachádzala v bydlisku dcéry Andrei. Na kameru sa vyjadrovať nechcela, priznala ale, že ju táto situácia trápi.

Vyšetrovatelia NAKA robia početné zaisťovacie úkony len pár dní po výzve dozorujúcich prokurátorov v kauze vraždy Jána Kuciaka, aby sa dotknuté osoby prihlásili samé. Razie sa teraz týkajú korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. "K vyšetrovacím úkonom polície sa nebudeme vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," informovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa zistení televízie JOJ k zverejneným menám mali pribudnúť sudcovia okresného súdu Bratislava 1, a to Vladimír Sklenka a Miriam Repáková a tiež sudkyňa Zuzana Maruniaková z okresného súdu Bratislava 5.

Pellegrini: NAKA má plnú podporu vlády 

Televízii JOJ sa podarilo získať aj reakciu premiéra Petra Pellegriniho. Ten diplomaticky uviedol, že sa zatiaľ nevie vyjadriť, nakoľko vyšetrovanie ešte nič nepreukázalo. "Samo o sebe požiadanie o odovzdanie mobilného telefónu ešte nehovorí, že sa niečo stalo. Ak sa na základe vyšetrovania preukáže, že pani štátna tajomníčka mohla mať nejakú nezákonnú alebo toxickú komunikáciu s obvinenou osobou pána K., tak potom k tomu samozrejme zaujmem stanovisko. Nemôžem dnes nad ňou vyniesť súdy.  Zatiaľ môže potvrdiť, že NAKA koná, nikto jej nezväzuje ruky a má plnú podporu aj mňa, aj celej vlády,"  povedal premiér s tým, že ak sa nič nepotvrdí, tak nech necháme človeka žiť. 

Pozrite si celé vyjadrenie premiéra: 

Kauzy sudcov 

Sudkyňa Miriam Repáková mala v kauze Technopol Servis rozhodovať v prospech Mariana Kočnera. Toto rozhodnutie bolo podľa šéfa justície nezákonné. "Minister spravodlivosti podal ešte minulý rok návrh na disciplinárne stíhanie tejto sudkyne pre vydanie rozsudku pre zmeškanie v prípade, kde to nebolo prípustné, " uviedla Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. Disciplinárne senáty sú v gescii Súdnej rady SR. Ich verdik v tejto veci ešte nie je známy. 

Sudca Sklenka sa mal pred rokom vzdať funkcie podpredsedu okresného súdu v Bratislave. Urobiť tak mal potom, ako sa prevalilo, že na súde zmizla dôležitá časť spisu Technopol Servis, v ktorej figuruje Marian Kočner. "Podám trestné oznámenie. Toto nie je normálne, že toto sa mohlo stať a tam treba vyvodiť aj osobnú zodpovednosť," uviedol vtedy minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Podľa zdroja televízie JOJ NAKA mala zadržať aj mobil sudkyne Zuzany Maruniakovej. Tá mala v civilnom spore o zmenku rozhodnúť v prospech Mariana Kočnera. Ten sa na okresnom súde v Petržalke súdil s Pavlom Ruskom a súčasným majiteľom Televízie Markíza.

"Krajský súd v Bratislave potvrdzuje informáciu, že dňa 22.08.2019 v dopoludňajších hodinách bolo kontaktované vedenie Krajského súdu v Bratislave pracovníkmi Prezídia policajného zboru, Národnej kriminálnej agentúry, ktorí požiadali o sprostredkovanie stretnutia s jednou sudkyňou Krajského súdu v Bratislave a dvoma sudcami Okresného súdu Bratislava I. Akékoľvek ďalšie informácie neposkytujeme z dôvodu, aby sa zamedzilo prípadnému úniku informácii, ktoré môžu byť súčasťou vyšetrovacieho spisu. Poskytovanie informácii je v dispozícii orgánov, ktoré vyšetrovanie realizujú," uviedol Zoltán Valentovič z Krajského súdu v Bratislave. 

"Naďalej prebiehajú procesné úkony. K miestu ani k osobám nie je možné sa bližšie vyjadriť," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Bugár: Pôsobenie Jankovskej je rukách Smeru

Ďalšie pôsobenie Moniky Jankovskej na poste štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR je v rukách strany Smer-SD. Uviedol to v súvislosti so zadržaním mobilného telefónu Jankovskej políciou predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár. Bugár v ňom pripomenul, že ďalší postup vo vyšetrovaní je na orgánoch činných v trestnom konaní. 

"Predpokladám, že polícia mobil pani Jankovskej a ďalších osôb zaistila na základe podozrenia z trestného činu, takže celý prípad je v rukách orgánov činných v trestnom konaní. K obsahu spomínanej komunikácie sa neviem vyjadriť, ja viem posúdiť len to, že Marian K. v súvislosti s mojou osobou klamal. To, čo napísal, je lož. Politický osud štátnej tajomníčky je v rukách strany Smer-SD," uviedol Bugár 

Vo štvrtok polícia zasahovala na najvyšších miestach v justícii. Aj na ministerstve spravodlivosti. Policajti zobrali telefón štátnej tajomníčke rezortu Monike Jankovskej. Tú spomína Marian Kočner v komunikácii s Alenou Zsuzsovou a hovorí o nej ako o opičke. Denník N zverejnil časť tejto komunikácie, Kočner chcel z Jankovskej urobiť po odchode Lucie Žitňanskej ministerku spravodlivosti. 

​Okrej Jankovskej zasahovali policajti aj u jej sestry Andrei Haitovej. Tá mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní v kauze zmeniek TV Markíza. Okresný súd Bratislava V. dal pôvodne za pravdu Marianovi Kočnerovi. Televízia ale namietala Haitovej zaujatosť.

Ďalším, u koho polícia zasahovala bol sudca Bystrík Palovič, ktorý pôsobí na Okresnej prokuratúre Bratislava I. Ten sa dostal do povedomia aj tým, že dozoroval prípad Filipa Rybaniča. Opoziční poslanci upozornili na jeho možné prepojenie na Ladislava Bašternáka. Rybaničov prípad už potom ďalej nedozoroval.

Včerajšie policajné zásahy potvrdili pre TV JOJ ministerstvo spravodlivosti aj polícia. 

Pozrite si reportáž o razii u Jankovskej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy