Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štát chce pomôcť nezamestnaným matkám detí a osamelým rodičom. Ponúka dotáciu
Zdielať na

Štát chce pomôcť nezamestnaným matkám detí a osamelým rodičom. Ponúka dotáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štát chce od septembra pomôcť nezamestnaným matkám malých detí a osamelým rodičom, ktorých detí navštevujú základné školy. O dotáciu 844 eur na jedno pracovné miesto sa budú môcť uchádzať všetci zamestnávatelia, ktorí zamestnajú matky i otcov malých detí na kratší úväzok.

Projekt financovaný z eurofondov ponúka od septembra zamestnávateľom prostredníctvom úradov práce možnosť dotácie na zamestnanca vo výške 844 eur, ak im ponúkne prácu na kratší úväzok. "Hlavným cieľom je umožniť tým matkám, ktoré zabezpečujú starostlivosť o svoje malé deti ale zároveň majú záujem pracovať, aby im takáto možnosť bola zabezpečená," povedal minister práce Ján Richter.

"Cieľová skupina sú ženy s rodičovskými povinnosťami, ktoré sa starajú o deti do veku 6 rokov alebo uchádzač o zamestnanie, ktorý žije ako osamelá osoba s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na starostlivosť, ktorá sa stará minimálne o jedno dieťa pred ukončením povinnej školskej dochádzky," uviedol štátny tajomník ministra práce Marián Valentovič. 

Podľa internetového pracovného portálu sa skutočne trend zamestnávať ľudí na kratší úväzok u nás dlhodobo nemení. "V súčasnosti na našom webovom portáli evidujeme cez 1300 voľných miest na kratší úväzok, za celý rok to bolo 14 000 ponúk. Ide o pozície najmä predavač, predavačka, asistentka, či iné administratívne práce," povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová. 

Podľa asociácie zamestnávateľských zväzov sú štátne dotácie pre zamestnávateľov výhodou a zároveň nevýhodou. "Využívanie dotácie z eurofondov alebo zo štátneho rozpočtu prináša zamestnávateľom určité administratívne zaťaženie. V kontexte nedostatku pracovnej sily a relatívne nízkej pôrodnosti sa táto téma dostáva do popredia," uviedla hovorkyňa AZZZ Miriam Filová Špániková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy