Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia už vie, kto sa vlámal do chaty advokáta Bžána. Padli aj obvinenia
Zdielať na

Polícia už vie, kto sa vlámal do chaty advokáta Bžána. Padli aj obvinenia

MEDZILABORCE / Polícia už vie, kto sa vlámal do chaty známeho advokáta Radomíra Bžána. Právnik je verejnosti známy v súvislosti s miliónovými odmenami, ktoré mal dostať, keď pre štát vyhral spor o Gabčíkovo. Pre televíziu JOJ povedal, že sa tam vlámali muž so ženou. Tvrdí však, že chýba iba fľaša alkoholu.

Advokát sa do pozornosti verejnosti dostal v súvislosti so sporom Slovenska o Gabčíkovo za 700 miliónov eur. Bžánova kancelária prípad pre štát vyhrala. Odmenou malo byť 70 miliónov eur. Po prevalení kauzy však vedenie štátnej spoločnosti MH manažment sumu skresalo na štvrtinu. Do chaty advokáta sa niekto vlámal ešte začiatkom mája. "Vyšetrovateľ v tomto prípade vedie trestné stíhanie pre prečin porušovanie domovej slobody a pre prečin poškodzovanie cudzej veci," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová.

Polícia už zo skutku obvinila dve osoby. Podľa starostu obce nejde o domácich. Dvojica z Medzilaboriec mala byť v Habure na návšteve. "No a zrejme im došiel alkohol, tak za tým zámerom tam išli. Potrebovali ďalej piť a nemali za čo, respektíve nemali čo. Každému by to bolo nepríjemné, keby vedel, že niekto sa mu vkradol do domu," uviedol starosta obce Habura Michal Prejsa. 

"Vyšetrovateľ vykonáva všetky úkony s cieľom stanoviť konečnú výšku škody," povedala Ligdayová.

Advokát nám v telefonickom rozhovore potvrdil, že malo ísť o muža a ženu. "Podľa mojich informácií to boli dvaja Rómovia, chlap so svojou priateľkou. Tam nezmizlo nič, len sa priznal, že fľaša alkoholu," povedal poškodený Radomír Bžán. 

Podľa starostu v obci síce kamerový systém nemajú, no kriminalita je tu minimálna. "Do istej miery ma to prekvapilo. Nechápal som súvislosti, že prečo je to tak," uviedol Prejsa.

"V prípade preukázania viny hrozí v tomto prípade trest odňatia slobody až na päť rokov," povedala Ligdayová. "Je to zvláštny pocit ale, bohužiaľ, sa to stáva," uviedol Bžán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy