Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľovníci rozdali desiatky chladničiek na uskladnenie zastrelených diviakov
Zdielať na

Poľovníci rozdali desiatky chladničiek na uskladnenie zastrelených diviakov

TREBIŠOV / Veterinári v okrese Trebišov začali rozmiestňovať desiatky špeciálnych chladiacich boxov. Ide o reakciu na ďalšie šírenie afrického moru ošípaných. Boxy sú určené pre poľovníkov, ktorí v nich musia uskladniť mäso zo zastrelených diviakov. Práve tie mor už aj u nás roznášajú do nových lokalít.

Do každého chladiaceho boxu sa môže uložiť až 10 diviakov. Z každého kusu musia byť odobraté vzorky. "Budeme čakať na výsledky, keď prídu negatívne, tak ide divina na konzumáciu, keď sú výsledky pozitívne, tak pôjde zviera do kafilérie," vraví Peter Szaxon, predseda PS Tice Zatín. 

Odborníci nepoznajú iný spôsob zastavenia vírusu ako pomocou likvidácie diviakov. Úspech sa dostaví, ak na kritickom území neprežije ani jeden. "0,4 až 0,7 kusov diviaka na kilometer štvorcový," uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

V chladiacich boxoch sa tak ocitnú tony diviačieho mäsa. Slovensko čaká poľovačka, aká tu ešte nebola. "Teraz viem povedať s istotou, že 595 chladiacich zariadení bude osadených v nárazníkových zónach," vysvetľuje Jaroslav Regec, generálny tajomník ministerstva pôdohospodárstva. Pričom početnosť dodávok bude 30 až 35 kusov týždenne. 

Veterinári už posúvajú aj nárazníkovú zónu pre likvidáciu diviakov. Povinnosť odstrelu platí aj v chovných zverniciach. "Trebišov, Sobranecko, Michalovsko, prechádzame do Košíc," dodáva Bíreš. 

Poľovníci nemajú žiadne výhrady k likvidácii diviakov, keďže si uvedomujú vážnosť situácie. Ak by vo svojom revíre zlyhali, môžu ich nahradiť ostreľovači z armády či polície. Poľovníci môžu rátať aj s odmenami. "Pokiaľ sa potvrdí nákaza, tak 67 eur a plus 50 eur pre daný poľovný revír, takže ešte to chceme navýšiť," povedal Bíreš.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy